Драма в Англия. Манчестърските отбори предизвикаха запомнящ се финал на сезона във Висшата лига. В Примера Реал сътвори помпозно награждаване, както само този клуб умее. Тимът на Жозе Моуриньо успя да подобри всички възможни рекорди в една лига. На дъното драмата на симпатичния Виляреал беше пълна. В Германия Байерн изяде големите шамари от Борусия /по навик/ този път за Kупата на страната. Няма как да искаме по-силен финал за значимите европейски първенства. Няма, но нещо по-носталгично се случи в Италия, където почти всичко беше ясно преди последния ден. Интригата беше за европейските визи и мижавата битка за спасение.

На Ботуша играта свърши за няколко епохални футболисти. Алесандро Дел Пиеро приключи като истински шампион. Капитанът изчака най-добрия момент, за да каже „баста“. Направи го със стил, както бе по време на цялата му славна кариера. Вкара гол и приключи, като истински художник. Дел Пиеро остана верен на Ювентус до края. „Старата госпожа“ изгуби най-честния си кавалер. Този, който беше с отбора и в най-добрите дни и в най-тъмните години. Сандро е просто един пример за всички. Напук на всякакви шейхове и мейхове, които нахълтаха във футбола в Европа. Парите, купите и медийният шум не за всеки са на първо място.

На „Сан Сиро“ също имаше сълзи от признателност. Те бяха за Рино Гатузо и Пипо Индзаги. Двамата напуснаха Милан, а това стори и още един италиански колос – Алесандро Неста, който ще играе още малко, но в Щатите. Тоест далеч от истинския футбол и близо до друга култура и други възможности за семейството му.

Дел Пиеро вдига 28-та титла на Ювентус

източник: снимки: Reuters

Неста и Пипо влязоха в края на мача, за да получат заслужените аплодисменти. Гатузо пък беше на терена 90 минути, като за един истински и достоен финал. Халфът е биткаджия от онзи вид, който вече изчезва. Контузиите често съсипват точно подобен тип играчи, но всеки си носи кръста. По-младите в Италия вече ще дишат спокойно, Рино няма да хапе в средата на терена.

Дел Пиеро вдига 28-та титла на Ювентус

източник: снимки: Reuters

Пипо Индзаги пък се нуждаеше от няколко минути, за да прати топката във вратата и пак да донесе победата на Милан. За кой ли път? Бройката е голяма, но е ясно, че сега вкара за последно с екипа на „росонерите“. Филипо се роди в засада, игра в засада, най-вероятно и от днес нататък ще продължи да бъде на ръба на някаква мислена засада. Няма човек, който да обясни как го правеше, но редовно вкарваше, без значение, дали ще е с нос или врат. Важен е крайният резултат, а той е много прост, стане ли дума за Пипо – гол.

Дел Пиеро вдига 28-та титла на Ювентус

източник: снимки: Reuters

Карето шампиони вече няма да оставя своя отпечатък върху Калчото, но следите и рекордите им дълго време ще бъдат поводи за коментари и сравнения. Верният Дел Пиеро, мъжкарят Гатузо, лисицата Пипо Индзаги и съвършеният Алесандро Неста. Тези футболисти заслужават поклон и го получиха в един и същ момент. Беше много трогателно, точно по италиански.