Европейският клубен шампион Милан отпадна от Шампионската лига. „Росонерите” са аут, но това е временно състояние. Догодина или най-късно по догодина Милан пак ще е на сцената, но без своята емблема…Паоло Малдини.

Капитанът на Милан се отказва след края на сезона. Той си имаше една последна мечта като футболист. Да играе в Москва на финала за Шампионската лига. Уви, не се случи, но това изобщо не променя образа на Паоло Малдини.

Първият мач на защитника е през далечния 20 януари на 1985 година. Времето вероятно е било студено, съперникът е Удинезе. На полувремето Паоло Малдини знае, че ще влезе в игра, защото Серджио Батистини е получил контузия.

Първият от многото трофеи на бранителя с екипа на Милан е през 1988 година, когато печели Скудетото в Италия. През 1989, 1990, 1994, 2003 и 2007 Милан с Паоло Малдини в състава си печели Шампионската лига. За гарнитура синеокият италианец изигра и няколко финала. Е, снощи Малдини игра за последно в Шампионската лига, там на „Сан Сиро”, където ще работи със сигурност още дълги години, но не като футболист.

Няма смисъл да изброяваме индивидуалните отличия на Паоло Малдини, при това човекът ще играе още няколко мача в Калчото.

Както всеки велик футболист, така и Паоло Малдини има своят голям пропуск в кариерата си. Защитникът пропусна последното Световно първенство, защото му дойде нагоре да играе и за Италия. Грешка, „Скуадрата” стана шампион на планетата, а Малдини гледаше отстрани най-големия триумф на родината си в десетилетия.

До ден днешен Паоло Малдини е изиграл 611 мача в Серия А, като наниза в тях 28 гола. В тази графа цифрите ще се променят, защото до края на сезона предстои окончателното сбогуване с идола на Милан. Мач номер 600 беше срещу Катания на 13 май 2007 година.

За Купата на Италия защитникът навъртя 72 мача и се разписа само веднъж.

Снощи срещу Арсенал елегантният футболист излезе за 160-ти път в мач от европейските турнири. Последен, уви…В тези двубои Малдини е карал съотборниците му да прегръщат три пъти, след вкаран от него гол.

В други турнири и надпревари Паоло Малдини има зад гърба си 21 срещи.

Общо взето цифрите към днешна дата сочат следното: 865 мача и 32 гола.

Преди няколко дни всички в България се радвахме на Бербатов и спечелената от него „Карлинг къп”. Сравнено с нашето момче, постигнатото от Малдини е направо чудовищно - 7 шампионски титли на Италия, Една Купа на Италия, 5 Суперкупи на Италия, 5 Шампионски лиги, 5 Суперкупи на Европа, 2 Междуконтинентални Купи и една Световна клубна купа. В крайна сметка 26 пъти Паоло Малдини се е прибирал в къщи със златен медал от голям финал.

Толкова за великия Паоло Малдини. Символът на Милан и един от символите на Шампионската лига. Спечели я 5 пъти, а снощи си тръгна отново с гордо вдигната глава. С безпогрешна фризура, с осанка на манекен. За очите му нека говорят жените, за купите и успехите вече прочетохте…