Поредният скандал с уговорени мачове в италианския футбол взриви обстановката в „скуадра адзура” преди Европейското първенство в Полша и Украйна. През 2006 г. Италия стана световен шампион в разгара на аферата „Калчополи", а през 1982 - след разкритията за „черното тото". Сега проблемите в италианския лагер напомнят много на скандалите преди Мондиал 2006, когато избухна скандалът „Калчополи". Тогава италианците спечелиха световната титла.

Италия, определено не е слаган сред фаворитите на Европейското първенство, но Чезаре Прандели е доволен, защото неговите футболисти са способни да разбият абсолютно всички очаквания.

Загубата с 0:3 от Русия в последната контрола преди старта на Евро 2012 е доста смущаваща. Италианците изпитват сериозни проблеми в защита, които ще трябва да бъдат решени. Стилът на Италия на Прандели е подобен на испанците, с повече задържане на топката и търсене на празни пространства в предни позиции. Определено двубоят с „ла фурия” ще бъде от голямо значение за цялото развитие в групата.

Италианците са известни с трудния старт на големи футболни форуми. Този път обаче, „скуадра адзура” не може да си позволи лекомислено пилеене на точки, защото Хърватия и Ирландия са достатъчно опасни. Хърватите все още нямат загуба от Италия. Традиционно неудобен съперник е и Ирландия, който в момента е воден от Джовани Трапатони, а той много добре познава силните и слаби страни на „скуадра адзура”.

Едно от големите оръжия на Чезаре Прандели е Марио Балотели. Много е важно как Прандели ще използва Балотели и ще успее ли да укроти нрава му.

Отборът на Италия тази година не изглежда такова страшилище, каквото сме свикнали да наблюдаваме в предишните години. Все пак никой не трябва да подценява „скуадра адзура", защото този тим винаги е показвал, че може да се справи с всеки отбор на голямо първенство.