Снощи момчетата от Интер и техният треньор сбъднаха мечтата на своите тифози. Сезонът на „нерадзурите” приключи като разкошна приказка, а Жозе показа, че е най-големият.

Преводачът е идеалният наставник. Владее положението, контролира съблекалнята пълна със звезди, интересен е на медиите, а феновете просто го боготворят. Почитателите на Порто знаят, че човекът от Сетубал направи чудо. Запалянковците на Челси още превъзнасят Специалния. Тези на Интер почват да тъжат в триумфа си, защото великият си тръгва от Милано.

Жозе Моуриньо успя да покаже на футболния свят, че и малко по-страничен човек може да прави революции в играта. Слаб футболист, добър преводач, феноменален мениджър. Прошареният португалец извади рецептата за победи. Тя е негова и може да не ви се струва много вкусна, но за тези, които я консумират е перфектна.

На „Сантяго Бернабеу” Жозе надигра един друг велик тактик. Специалния избра 4-2-3-1 и този ход се оказа точен, както и изпълнителите на задачата. Планът проработи и този път. Всъщност при Моуриньо явно винаги има дългосрочен план. Сега идва ред на Реал Мадрид, после може би Манчестър Юнайтед след ерата „Фъргюсън”, а по нататък ще дойде и денят за националния тим на Португалия. Сценарият се следва стриктно, като е задължително печеленето на титли. Те вече са 17!

Въпреки треньорския гений, мачовете както винаги се печелят или губят най-вече от самите футболисти. Нека отдадем заслуженото и на момчета в черно и синьо.

Жулио Сезар е вратар от световна класа. Той отчая Барселона, а снощи просто не даде шанс на Робен и останалите от Байерн. Спокойно може да претендира за най-добрия на този пост дни преди световното първенство.

Дъглас Майкон не успя да направи марковите си пробиви в Мадрид, но това все пак беше финал. Бразилецът не даде на Алтинтоп да пие вода докато беше на терена. Това е защитникът, който умее да изнася топката до съвършенство.

Лусио е странна фигура. Високият мъж е подвластен на емоциите, когато излезе на терена. Изглежда непримирим дори в невъзможни ситуации. Моуриньо му влезе под кожата и това даде идеален резултат през целия сезон.

Валтер Самуел доказа, че е Стената. Двамата с Лусио изядоха с парцалите Олич и Мюлер.

Кристиан Киву имаше най-отговорната задача. Той трябваше да спре Робен. Направи го с променлив успех, но щом зад името на Байерн стои голяма нула, значи всичко е минало добре. Румънецът очевидно е смел мъж. Играе на ниво след тежка черепна травма, а на края хвърли каската в купата, което определено ще се запомни.

Хавиер Санети е институция. Съдбата му се усмихна широко. Така подреди нещата, че той спечели най-големия трофей в юбилейния си мач номер 700 за Интер. Господ си знае работата…

Естебан Камбиасо и капитанът Санети не попаднаха в състава на Марадона за световното. Нищо чудно Дон Диего отново да е посегнал към наркотиците, защото решението му е най-меко казано необяснимо. Гологлавият Камбиасо пресече и отне всичко, което можеше да се пресича и отнема. Брилянтен във фаза защита и достатъчно добър в другия компонент.

Снайдер просто допълни великолепния си сезон в Интер. Това е най-креативният футболист в отбора на Моуриньо. Вчера направи тънките неща, които правят „нерадзурите” опасни в атака.

Ето’о е най-точният пример, който показва силата на португалския маестро. Камерунецът се е превърнал в определено отборен играч. Подобно нещо се постигна много трудно. Самуел демонстрира завидна тактическа дисциплина.

Горан Пандев тормозеше при всяка удобна възможност защита на Ван Гаал. Знаеше, какво се иска от него и го направи. Както се казва „що е маке, все е юнак”.

Диего Милито си запази място в историята. Не са много тези, които могат да кажат, че са решили финал в Шампионската лига. Този аржентинец вкарва много и все важни голове. В анкетата на „Гадзета дело Спорт” тифозите твърдят, че има по-голям принос за успехите и от Моуриньо, което е достатъчно. Там поставят оценка 10 само на Господ и Диего Марадона, а от днес и на Диего Милито.

За Интер и Моуриньо пътищата се разделят. „Нерадзурите” вече ще трябва да защитават постигнатото с друг треньор, а Жозе продължава по плана. Следващата спирка в неговата история е Реал. Най-добрият поема най-добрите… Мисля, че става за заглавие на следващия епизод в този вълнуващ филм.