Бившият топ арбитър Роберто Розети похвали системата за видеоповторения в помощ на реферите (VAR), вече внедрена в Италия.

Според него, с адаптацията на Серия А към системата, споровете между футболисти и съдии стават все по-малко.

"Разбирам притесненията на хората, това е нормална реакция, когато има радикални промени. Защо трябва някой да се лишава от титлата или да губи заради човешки грешки, когато това може да бъде избегнато," коментира Розети. "Ако някой смята, че VAR просто помага, не разбира точното влияние на промените."

"В първите седем кръга системата бе използвана 309 пъти, в 288 от тях реферите бяха прави, в 21 - не. Имаше по-малко нарушения, по-малко и жълти, и червени картони. Футболистите играят по-внимателно, защото знаят, че ги наблюдават повече. Почти няма спорове със съдиите, което в Италия е истинско чудо," заяви Розети.

"В началото приоритет бе общуването със съдиите на терена. Има смисъл от прозрачността. В бъдеще и вие ще можете да гледате повторенията. Възможно е и на стадиона да ги показват. Футболът се променя, благодарение на технологиите и това ще бъде един по-добър футбол," каза още той пред Gazzetta dello Sport.