Съвсем очаквано - слабият старт на сезона за Барселона постави на дръвника наставника Ернесто Валверде. Специалистът получи ултиматум да спечели минимум следващите два мача на тима, иначе ще изхвърчи от поста още тази седмица. 

Въпросните мачове са у дома с Виляреал през седмицата и като гости на Хетафе през уикенда. Каталунците стартираха първенството с две поражения и едно равенство в първите пет кръга и заемат непривичното за тях осмо място в класирането.

Това представлява най-слабият старт за тима от четвърт век насам, както и най-слабата му форма като гост от 2001 г. насам. За трите гостувания от старта на кампанията в Ла Лига, "блаугранас" има само едно равенство срещу Осасуна и поражения от Атлетик Билбао и Гранада. 

55-годишният Валверде оглави Барселона през 2017 г. и под неговото ръководство тимът има четири спечелени трофея - две титли в Примера дивисион, Купа и Суперкупа на Испания. Иначе договорът му е до лятото на 2020 г.

Баскът беше близо до уволнението след тежкия провал в Шампионската лига, когато загуби с 0:4 на полуфиналите от Ливърпул, при положение, че тимът му беше спечелил с 3:0 първата среща. Тогава играчите се застъпиха за него, но сега няма кой да го спаси, ако тимът продължава да криволичи.