Равенството с Реал Сосиедад затвърди впечатленията, че за Барселона в Примера става все по-трудно. Сухата статистика показва, че в отбора са налице и други сериозни проблеми.

С 20 допуснати гола в 16 мача от началото на сезона в първенството, Барса има най-лошата си защита за последните 16 години. Тенденциите вещаят, че при това положение шансовете за титлата са минимални. Последният път, когато на "Камп Ноу" са успели да станат шампиони с толкова лоши дефанзивни показатели датира от преди 28 години през сезон 1991-1992.

Другият притеснителен лакмус е притежанието на топката - запазената марка на каталунската футболна философия. При Ернесто Валверде тя обаче започва да се пропуска. Баският специалист е най-зле по този показател от всички треньори, водили отбора от Пеп Гуардиола насам. Срещу Реал Сосиедад Барса за девети път отстъпи владението на противника в общо 141 срещу при Валверде. За сравнение с Луис Енрике това се е случвало по-рядко (6 пъти) при повече мачове (181). С Тата Мартино само веднъж в 59 мача, а при Гуардиола също веднъж, но в общо 247 срещи./Меридиан мач