Реал Мадрид „капарира” титлата на Испания за сезон 2019/20, след като трудно надделя над Гранада в мач от 36-ия кръг на Ла Лига с 2:1. Ферлан Менди откри резултата в 10-ата, а шест по-късно Карим Бензема удвои аванса на „белия балет”, но Дарвин Мачис намали резултата след 50 минути игра. До края на срещата домакините изтормозиха доста отбраната на мадридчани, но добри изяви в отбрана от „белите” осигуриха трите точки за тима.

По този начин отборът, воден от Зинедин Зидан, остава спокоен на първата позиция и е с 83 точки, четири повече пред втория Барселона. Сега вече „кралския клуб” може да стане предсрочно шампион в Примера дивисион още в следващия кръг и да спечели титла №34, ако надделее в домакинството си на петия Виляреал идния уикенд.

Гранада, от своя страна, остава в „златната среда” и е десети с 50 пункта с илюзорни шансове да се пребори за място в европейските клубни турнири.

Двубоят е много важен и за Гранада, който има шансове за класиране за Лига Европа. Преди дни тимът надви Реал Сосиедад с 3:2 като гост, а преди това не са даде и на Валенсия - 2:2, показвайки, че се намира в силна форма. Водещият реализатор на тима Дарвин Мачис повежда атаката, а Роберто Солдадо е на пейката.

200 секунди след старта на дуела първият удар бе дело на Иско. Халфът получи пас от Лука Модрич вляво и стреля с десния крак, но Руи Силва отрази шута му.

След само десет минути игра Реал Мадрид откри резултата. Вляво Ферланд Менди напредна към наказателното поле и отправи силен изстрел от много малък удар. Шутът бе прекалено силен, за да може вратарят Силва да реагира и гостите поведоха - 0:1. Вторият гол за "кралския клуб" не се забави и след 16 минути игра Карим Бензема удвои. Френският стрелец получи вдясно до наказателното поле на Гранада. Виктор Диас не успя да попречи на Бензема да стреля, а ударът му направи безпомощен стража на домакините, за да стане резултатът 0:2.

В 25-ата минута Феде Валверде видя вдясно Дани Карвахал. Крайният бранител на гостите отправи удар, но Херман блокира удара му. Четири по-късно пък удар именно на Карвахал извън на наказателното поле профуча в близост от вратата, пазена от Силва.

Десет минути преди края на първата част дойде първата по-сериозна опастнос за домакините. Виктор Диас достави топката за Домингос Дуарте, който засече с глава, но Тибо Куртоа улови кълбото. В 42-ата минута Карим Бензема бе близо до това да направи преднината на Реал още по-голяма, но ударът му от наказателното поле бе отразен. Топката отиде в Лука Модрич, но тяло на бранител от Гранада спря пътя ѝ. Секунди по-късно пък Иско стреля, но неточно.

В 50-ата минута Каземиро направи голяма грешка в средата на терена. Ерера го пребори в единоборство и пусна напред за Янхел Ерера. Той видя вляво Дарвин Мачис, който с блестящ изстрел намали резултата. Така серията 535 минути по-късно Тибо Куртоа допусна гол. Добрите изяви на домакините продължиха и точно час игра след първия съдийски сигнал Гранада можеше да изравни. Резервата Антонио Пуертас центрира отдясно за Мачис. Варан бе побутнат от Фернандес, а голмайсторът за домакините засече пред погледа на Дани Карвахал, но ударът му бе доста неточен.

Последваха по-дейни минути от Гранада, но тази дейност се изразяваше само във владеенето на топката. Реал Мадрид заигра доста солидно в защита и не допускаше ситуации пред вратата на Куртоа. Пет минути преди края Реал Мадрид наистина оцеля, след като капитанът Серхио Рамос изби топката от голлинията. Първо Куртоа изби удар от средна дистанция, а топката после отиде вдясно за Пуертас. Той стреля с десния крак, но Рамос от голлинията отби кълбото напред. Миг по-късно Хил Диас бе оставен непокрит на "втора греда" и засече топката с глава, макар че може би бе по-добрият шанс да отиграе с крак и опитът му отлетя аут.

Съставите:

Гранада: Силва, Санчес, Виктор Диас, Фулкие, Азеез, Жил Диас, Вико, Ерера, Дуарте, Фернандес, Мачис

Реал Мадрид: Куртоа, Карвахал, Варан, Рамос, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Иско, Бензема