Атлетик Билбао спечели Суперкупата на Испания, побеждавайки Барселона с 3:2 след продължения.

Сблъсъкът се превърна в истински трилър, след като „баските лъвове“ на два пъти изравняваха резултата. В първия случай това се случи мигновено след откриващото попадение на Антоан Гризман, а вторият път бе в последната минута на редовното време, когато каталунците вече се виждаха победители. В първото продължение магнетично попадение на Иняки Уилямс парализира Марк-Андре тер Стеген, който се оказа напълно безпомощен.

По този начин възпитаниците на Марселиньо завоюват трети трофей от надпреварата в историята на клуба. Последният такъв датира от 2015 година, когато съперник бе именно Барселона.

За отбелязване е фактът, че баските извършиха херкулесов подвиг в турнира, надвивайки последователно двата хегемона в Испания – Реал Мадрид и Барселона.


Първите 10 минути преминаха в сравнително спокойно темпо, без явно предимство за някой от двата отбора и без каквито и да е положения за гол.

В 25-ата минута Меси центрира от свободен удар, но Симон улови.

2 минути по-късно Капа отправи атрактивен и опасен шут към вратата на Тер Стеген, но германецът се намеси и изби в корнер. След неговото изпълнение обаче Жорди Алба изчисти.

В 37-ата минута Меси стреля с левия крак към горния десен ъгъл, но коженото кълбо профуча на сантиметри над напречната греда.

При следващата атака на "баските лъвове" Раул Гарсия засече с глава много неудобна топка в наказателното поле и респективно не успя да застраши адекватно вратата на каталунците.

В 40-ата минута Меси изостри атака с превъзходен пас към Алба, който подаде към непокрития Гризман в пеналтерията и световният шампион прониза Симон по земя за 1:0.

Преднината на символичните домакини обаче не трая дълго. Оскар де Маркос се отскубна от отбраната, на ръба на засадата след центриране на Иняки Уилямс и матира Тер Стеген отблизо за 1:1.

Меси опита центрира от пряк свободен удар в началото на втората част, но то не представляваше опасност за защитния вал на "баските лъвове".

В 50-ата минута Дани Гарсия пробва късмета си от далечна дистанция, но мерникът му изневери за броени сантиметри встрани от лявата греда.

3 минути след това капитанът на Барса отправи техничен удар от фаул фронтално срещу вратата, но топката прелетя агонизиращо близо до левия страничен стълб.

В 57-ата минута Раул Гарсия отбеляза с глава за 1:2 при подаване на Муниаин от свободен удар, но след преразглеждане с ВАР голът бе отменен заради тънка засада.

10 минути по-късно Иняки Уилямс се възползва от лошо изчистване от Араухо, но девятката на гостите бе неточен от близко разстояние.

В 77-ата минута бързо двойно подаване между Алба и Дембеле доведе топката до центриране от левия фланг на испанеца и Антоан Гризман отново бе на точното място в точното време, за да даде отново преднина на отбора си, засичайки отблизо за 2:1.

В 90-ата минута Виялибре засече с левия крак след центриране от свободен удар на Муниаин и изравни за 2:2 от непосредствена близост в пеналтерията, изпреварвайки защитата.

В четвъртата минута на първото продължение виртуозно изпълнение от Иняки Уилямс сащиса Марк-Адре Тер Стеген, който бе оставен непокрит на границата на наказателното поле и завъртя топката в горния ляв ъгъл по неспасяем начин след асистенция на Муниаин.

В 105-ата минута Нуньес пробва да чукне с глезен към далечната греда след центриране от левия фланг, ала не успя да нацели коженото кълбо.

В 112-ата минута Везга и Нуньес се сблъскаха в наказателното поле и не можаха да отправят оптимално точен удар с глава към очертанията - аут.

Лионел Меси бе изгонен в последните моменти след необмислен удар без топка по съперников играч. Това бе и първият червен картон за аржентинеца като играч на "блаугранас" и едва трети в цялата му кариера.


Барселона: Тер Стеген, Дест (Мингеса 45'), Араухо, Ленгле (жълт картон) (Тринкао 105'), Алба, Де Йонг, Бускетс (Пуч 96'), Педри (Пянич 88'), Гризман, Меси (червен картон), Дембеле (Брайтуайт 88')

Резерви: Нета, Пеня, Умтити, Фирпо, Мингеса, Пянич, Пуч, Тринкао, Брайтуайт

Старши треньор: Роналд Куман

 

Атлетик Билбао: Симон, Капа (Беренгер 81'), Йерай, Мартинес (Нуньес 95'), Балесиага (Леке 83'), Де Маркос, Дани Гарсия, Венседор (Везга 81'), Муниаин, Раул Гарсия (Виялибре 83', жълт картон), Уилямс (Морсийо 105', жълт картон)

Резерви: Езкиета, Морсийо, Нуньес, Везга, Ибай, Беренгер, Леке, Сансет, Виялибре

Старши треньор: Марселиньо

 

Стадион: "Де ла Картуха"

Главен съдия: Хесус Жил