Шави Ернандес ще дебютира начело на Барселона на 20 ноември. Тогава „блаугранас” се изправят срещу Еспаньол на „Камп Ноу” в градско дерби. Младият специалист обаче има сериозни проблеми за решаване за сблъсъка с „папагалчетата”, пише „Sport”.

Каталунците имат доста контузени футболисти в атака, като към момента Шави разполага с едва трима нападатели от първия отбор.

Ернандес не смята да изневерява на своята игрова философия и Барса ще излезе в схема 4-3-3. Именно тази система Шави използваше в Ал Сад и му донесе много успехи. На хартия триото в атака би трябвало да изглежда по следния начин – Мемфис Депай и Юсуф Демир по двете крила и Люк де Йонг на върха на нападението. Последният обаче няма нападателния профил, който иска Шави и е възможно да остане резерва.

Друг вариант пред новия треньор на Барселона е да заложи на Мемфис в центъра на атаката и по този начин да отвори терена, както му и харесва. При това положение Шави ще заложи на две бързи крила, които да атакуват от дълбочина. Едното може да е Демир, но при Роналд Куман и Сержи Бархуан Сержиньо Дест и Гави показаха, че могат да изпълняват подобна роля.

Пред Шави има и опцията да заложи на някой от юношите по фланговете. С първия отбор се готвят Ютгла, Абде и Илиас, които също може да получат шанс. От тях само Абде е дебютирал за първия отбор на Барселона.

До дербито Шави се надява да се възстановят седем футболисти на Барселона, но нито един не е нападател. Става дума за Нето, Ерик Гарсия, Пике, Сержи Роберто, Дест, Нико и Педри. От офанзивните футболисти с контузии – Агуеро, Брайтуайт, Фати и Дембеле, най-близо до завръщане в игра е последният.