Напълно според прогнозите Кристиано Роналдо спечели „Златната топка“. Португалецът бе удостоен с голямата чест за четвърти път, а всякакво друго развитие щеше да се таксува като сензация.

Асът на Реал Мадрид спечели двете най-значими състезания през 2016 година. Роналдо взе 11-ата с Реал Мадрид и бе част от сензационния успех на Португалия на Европейското във Франция.

За разлика от други години, този път, Кристиано не беше „човекът оркестър“. Той отново имаше своето влияние, но не засенчи отборите, а напротив. За Реал Мадрид блестеше във важни моменти, но финалът не беше неговият мач. В крайна сметка португалецът сложи своя „подпис“ върху победата над Атлетико с последната дузпа.

Финалът в Париж беше още по-тих за най-добрия футболист през 2016-а. Роналдо се контузи и напусна рано сцената. Това превърна Португалия в откровен аутсайдер, който умело се възползва от позицията на „умрялата лисица“.

Дори извън терена, Кристиано привлече камерите на мача срещу Франция. Звездата на Реал Мадрид направи първи стъпки в треньорската професия, докато помагаше на Фернандо Сантош в сблъсъка с „петлите“, ръкомахайки край тъча. След победата Кристиано „събра сили“, за да вдигне най-значимата купа в историята на португалския футбол.

След години упорит труд Кристиано Роналдо обра плодовете с помощта и на останалите. Тази година не беше най-силната му, но успехите дойдоха в точния момент. Португалецът стана европейски шампион на клубно и национално равнище. Той не игра за Суперкупата на Европа, но в крайна сметка неговият тим я спечели.

До този момент той играеше за своите отбори, а сега те започнаха да играят за него. Роналдо вече започна да сменя и своята роля на терена. Той не е толкова бърз, започва да губи някои качества, но реализаторските му способности са константна величина. Кристиано стана отборен състезател, което доскоро се смяташе за утопия.

Победителят през 2016 година е закономерен. Интригата за 2017-а е свързана с това дали ще рухне двуполюсният модел, който Лео Меси и Роналдо наложиха в надпреварата за „Златната топка“.