Испания започна защитата на европейската си титла с успех над Чехия. „Ла Фурия“ победи с късен гол на Жерар Пике и така взе важните три точки при старта на участието си на шампионата във Франция. Часове след двубоя в испанските медии се появиха коментарни материали, като в As направиха няколко заключения, които могат да бъдат направени след победата на „Ла Фурия“.

1. Давид де Хеа изпълни своята задача

Селекционерът на Испания трябваше да вземе едно от най-трудните си решения. Висенте дел Боске предпочете да заложи на Давид де Хеа пред Икер Касияс под рамката на „Ла Роха“. Това се случи въпреки, секс-скандала, който избухна преди дни и в който бе замесено и името на Де Хеа. Стражът се справи безпогрешно, а едни от най-блестящите му минути бяха в самия край, когато показа сериозна стабилност и отрази много опасен удар на Дарида. Същевременно Касияс прие достойно ролята си на резерва и не спря да вдъхва увереност на съотборниците си, макар и от скамейката.

Признанията за Пике нямат край

2. Дуетът в защита Жерар Пике и Серхио Рамос – непробиваеми

Жерар Пике и Серхио Рамос показаха все такава устойчивост в отбрана и за сетен път демонстрираха, че са едни от най-умелите защитници в света. Разбирателството в отбраната на Испания бе на високо ниво, като и двата защитници, знаеха в кои моменти могат да тръгнат в атака. Не се поколебаха да тръгнат смело напред в края, когато Испания търсеше гол. Иниеста пусна хубав пас към Пике, който матира гиганта Петър Чех.

3. Хуанфран – един от най-изявените в червено-синьо

Играчът на Атлетико Мадрид показа, че се отърсил от разочарованието от изпуснатата дузпа във финала на Шампионската лига срещу Реал Мадрид и бе един от най-добрите на терена. Хуанфран бе неуморим и доказа, че присъства на 100% в селекцията. Бърз и със страхотен инстинкт, неговите центрирания винаги водеха до опасност. Освен това, вътрешните му пасове създаваха смут в чешката отбрана.

Анализ на срещата между Испания и Чехия

4. Джентълменството, присъщо на големите

Испания за първи излиза на голям международен форум без Шави Ернандес. Емблематичният полузащитник каза „сбогом“ след Мондиала в Бразилия, а сега липсата се усеща, особено от съотборниците му. Ернандес обаче не бе забравен от колегите си, същото се отнася и за Чаби Алонсо.

Голът на Жерар Пике срещу Чехия

5. Суперкласата на Иниеста отново блесна

Андрес Иниеста едно име, което е равнозначно на класа. Халфът, който бе избран за номер 1 на последното Европейско, отново бе сред най-добрите. Въпреки че е на 32 години, Иниеста демонстрира изключително ниво.

6. Масирани атаки през центъра

Отборът на Испания заложи на атаки предимно минаващи през центъра. Това бе една от най-трудните зони, защото имаше сериозна концентрация на противникови играчи, но с играчи като Сеск Фабрегас, Андрес Иниеста и Тиаго Силва като че ли тактиката бе резонна.

7. Нолито и Мората – дебют с желание и без напрежение

Нолито, Мората и Давид де Хеа бяха тримата, които направиха своя дебют с Испания на голямо първенство. Дебют, в който се забеляза силно желание и липса на напрежение.