Ръководството на Барселона обяви, че осъществява промяна на емблемата на отбора. Инициалите „FCB“ ще отпаднат, за да направят по-видимо каталонското знаме и футболната топка.

"Искаме да подчертаем цветовете, които са символ на нашата идентичност и на каталонския национален флаг и в същото време да отделим повече място на топката, емблематичен елемент от стила на игра на Барса", подчерта говорителят на клуба Хосеп Вивес.

Клубът представи новия дизай, който отговаря на „еволюцията към историческите елементи – града, Барселона, Каталуня, страната, образованието, цветовете на Блауграна и топката“.

Освен това новата емблема предоставя повече възможности за възпроизвеждане, особено в медиите и интернет платформите, които придобиват по-голямо значение всеки ден. Сред новите функции е топката, която е доминирана от сините и червените цветове, а също така и изчезването на инициалите „FCB“.

Промяната отговаря на една от основните цели на стратегическия план на клуба – повишаването на популярността и продажбите на марката в международен мащаб.

Емблемата на Барселона се модифицира периодично от 1899 година насам, за да се адаптира към времето. Тя трябва да се развива, за да отговори на новите нужди на цифровото потребление.