Лионел Меси се завърна в игра и Барселона загуби. Това не е най-добрият начин да приветстваме отново най-добрия футболист в света. Завръщането му накара отбора да се почувства облекчен, Лео не се провали, но не може всичко да направи сам. Барселона корабокрушира срещу отбора на Реал Бетис, чийто треньор Кике Сетиен ясно наложи своите виждани за играта над тези на колегата му Ернесто Валверде. Играчите не се представиха на нужното ниво на терена, а това не се случва за първи път през настоящия сезон в Ла Лига, където „блаугранас“ вече загуби осем точки за дванадесет дни.

В Шампионска лига ситуацията е коренно различна. Всеки път, когато зазвучи химна на Шампионска лига, каталунците се превръщат в машина за убиване (футболна). Данните потвърждават тази тенденция всеки ден с по-голяма жестокост. В Шампионска лига отборът получава много по-малко голове, в сравнение с Примера дивисион. Барселона не само допусна четири гола от Реал Бетис. На каталунците са вкарани 18 гола след изиграването на първите 12 мача от сезона в испанския шампионат. Тимът има само две сухи мрежи в Ла Лига от началото – срещу Алавес (3:0) и срещу Реал Валядолид (0:1). В следващите десет мача отборът допусна 18 гола, което прави средно по 1,8 на мач, ако се извадят първите две срещи от уравнението.

Но статистиката не е само числа. Тя показва нещо глобално, по-дълбоко, тъй като Барселона има по 21 удара средно на мач в Шампионска лига, докато броят в Ла Лига е намален до 14,4. Въпреки че звучи парадоксално, но каталунците успяват да възстановят притежанието на топката много повече срещу съперници като Реал Бетис и Атлетик Билбао, отколкото срещу Тотнъм и ПСВ Айндховен. По-конкретно, Барселона възстановява притежанието на топката в 59,4 случая в мачовете от Ла Лига, докато в Шампионска лига го прави 42,5 пъти на мач, което показва, че каталунците притежават за по-дълго време топката в мачовете от Шампионската лига, докато я губят по-често в срещите от испанския шампионат. Следователно средното притежание на топката от страна на Барселона в мачовете от Шампионска лига е 62%, докато в Ла Лига е 58,4%.

Точните пасове, извършените грешки и изминатите километри са индикатори, които показват, че воденият от Ернесто Валверде отбор е по-мотивиран да играе в Шампионска лига, отколкото в Примера дивисион. И със сигурност ключът към всичко това е в мисленето, с което футболистите излизат на терена в мачовете от Ла Лига, в сравнение с тези от Шампионска лига.

Барселона трябва да се замисли много върху представянето си в дефанзивен план, защото тези грешки може да струват много скъпо на отбора във фазата на елиминациите на Шампионска лига.