Барселона не допусна колебания при визитата си срещу Лас Палмас от 37-ия кръг на Примера дивисион и съвсем резонно победи с 4:1. „Блаугранас” разполагаше с вълшебен Неймар на „Естадио де Гран Канария”, като бразилецът се отчете с хеттрик в мрежата на домакините. Другият гол за Барса бе дело на Луис Суарес, с което вече има 28 в шампионата. Лидер в тази класация е Лионел Меси с 35, който този път остана извън светлината на прожекторите.

Гостите не направиха най-активното си начало на мача и имаха своите трудности да намират пролуките в добре подредения тим на противника. Всъщност в първите минути левият краен защитник Люка Дин беше истински късметлия, че остана на терена. Той първо можеше да бъде изгонен за фаул срещу откъсващия се Хесе Родригес в 7-ата минута. По-късно в мача французинът удари с лакът в лицето друг съперник, което отново не бе санкционирано от съдията.

Постепенно селекцията на Луис Енрике започна да комбинира по-добре и промяната в резултата беше мълниеносна. В 25-ата минута елегантен пас с пета на Серхио Бускетс към Андрес Иниеста даде предподставки за контраатака. Капитанът пусна бързо по земя вляво за Луис Суарес, който проби устремно напред. Уругваецът изчака идеалния миг и с успореден пас покрай няколко човека остави Неймар пред празната врата – 1:0.

Само две минути по-късно каталунците удвоиха аванса си. Неймар върна услугата на Суарес, като с интелигентен пас изведе Неймар очи в очи с вратаря. Бразилецът атрактивно копна над излезлия напред страж и до голяма степен успокои съотборниците си.

В началото на втората част Барса потърси трети гол, който окончателно да прекърши съпротивата на Лас Палмас. В 55-ата минута Лео Меси стреля много опасно към вратата и само навременните действия на един от бранителите предотврати попадение.

Домакините успяха да намалят изоставането си в 63-ата. Бившият ас на Реал Мадрид Хесе Родригес асистира на Педро Бихас в наказателното поле, а последният наказа Марк-Андре тер Стеген с нисък удар – 2:1.

Радостта по трибуните обаче изтрая едва 5 минути. Иван Ракитич получи отдясно и центрира меко към вратарското поле. Точно пред него Суарес се размина с топката, която тупна и попадна право на пътя на Неймар. От толкова близка дистанция бразилецът не сбърка – 3:1.

Още три минути по-късно Барса тотално обезсмисли всичко. Жорди Алба направи едно от марковите си включвания по левия фланг и пусна в коридор за Неймар. Макар ъгълът към вратата да не бе най-благоприятният, нападателят намери начин да прокара топката покрай вратаря, с което оформи своя хеттрик.

Победата, гарнирана с тази на Реал Мадрид със същия резултат над Севиля, запази статуквото на върха. Двата гранда на испанския футбол имат по 87 точки на сметката си и ще оставят интригата жива до последно.

Лас Палмас пък записа 4-о поредно поражение и остава 14-и с 39 пункта.