Нощта на Лео Меси. Барселона се закотви на първото място в Ла Лига след 4:0 над Еспаньол в среща от 15-ия кръг на шампионата.

На „Корнея Ел Прат“ в покрайнините на Барселона главният герой отново бе великият Меси. Два снаряда от пряк свободен удар, асистенция, диригентска роля през всички 90 минути и поваляне на няколко рекорда.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Меси даде тон на фиестата (17'), в едно от най-оспорваните дербита на града в последните години, с наелектризиращ гол от пряк свободен удар в 17-ата минута. 9 минути по-късно Меси задържа по изумителен начин топката между няколко играчи на Еспаньол и комбинира с Дембеле, който с хубав шут по диагонал покачи за гостите (26').

До края на първото полувреме и Луис Суарес се включи в головото парти (45'). Точката сложи човекът, който започна всичко - Меси с нов гол от свободен удар, симетричен на първия по-рано в срещата (65').

Така Меси се превърна в първия играч в Ла Лига с 10 или повече гола в 13 последователни сезона. Той също така вкара за първи път и два гола от пряк свободен удар в един мач за Барса в Ла Лига. Аржентинецът вече е и футболистът на каталунците с най-много попадения в дербито на града срещу Еспаньол (23).

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Рециталът на Меси идва няколко дни, след като той бе поставен на 5-то място в класацията на "Франс Футбол" за "Златната топка" (носител за 2018 г. е хърватинът Лука Модрич).

След този успех Барса се откъсна на 3 точки (31 т.) от Атлетико Мадрид (28 т.) и Севиля (28 т.) и се задържа убедително на лидерската позиция след 15 изиграни мача. Еспаньол, от своя страна, записа 4-та поредна загуба в Ла Лига, което свлече тима до 9-ото място в таблицата (21 т.)

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Първата част мина изцяло под диктовката на гостите. Барса започна силно и още преди изтичането на 20-ата минута вече водеше в резултата. Меси застана зад топката за изпълнение на пряк свободен удар в 17-ата минута и с шут над стената, в горния ляв ъгъл, не остави шансове на Диего Лопес.

В 21-ата минута Суарес можеше да вкара втори гол за гостите. Меси получи пред наказателното поле и пусна към уругваеца. Той се озова на отлична позиция, но стреля право в стража на домакините.

5 минути след това Барса вече водеше с 2:0. Прелестна игра на Меси между двама противници му позволи да комбинира с Дембеле, който се измъкна отляво на наказателното поле. Хави Лопес опита да блокира изстрела на французина, но крилото на Барса насочи страшно прецизно топката по диагонал в далечния ъгъл, опъвайки мрежата зад Лопес за втори път.

В 28-ата минута Сержи Дардер стреля от дистанция, но в аут. Малко след това Еспаньол отправи първия си точен удар, след като Дуарте намери добре топката с глава, но Тер Стеген улови. 10 минути преди края на полувремето Меси намери по прекрасен начин Суарес в наказателното поле на съперника. Централният нападател чукна от въздуха, но топката срещна гредата и излетя напред.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

В 37-ата минута Дембеле центрира към Ракитич, но ударът с глава на хърватина бе отразен от Лопес. Топката падна в краката на Меси, който също опита шут, но кълбото удари гредата, след което се чукна в Рактитич. Той бе на празна врата, но бе в засада и играта бе спряна .

В последните секунди на първата част Луис Суарес вкара трети гол за Барса. Дембеле намери уругваеца отляво по атаката на каталунците. Суарес надбяга Давид Лопес и от крайно малък ъгъл пусна под плонжа на Диего Лопес за 3:0.

Втората част започна значително по-спокойно. Първата по-сериозна опасност пред един от двата тима дойде в 58-та минута, когато Меси от близка дистанция, но малък ъгъл, не успя да преодолее Лопес. Минута по-късно Ернан Перес стреля от границата на наказателното поле право в ръцете на Тер Стеген.

В 65-та минута отново дойде мигът на Меси. Топката пак бе заложена малко пред границата на наказателното поле, но този път вляво от вратата на Еспаньол. Въпреки че ситуацията бе за изпълнител с десния крак, Меси не се притесни и с влудяващ шут над стената матира Лопес за втори път в срещата след статично положение.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

В 70-ата минута аржентинецът отново бе близо гол. Резервата Коутиньо стреля по диагонал отляво, но Лопес изби. Топката попадна на главата на Видал, който чукна към Меси. Той също с глава опита, но ударът бе слаб и стражът на домакините улови.

В 73-ата минута реферите отмениха гол на Оскар Дуарте, след като той засече подаване от свободен удар, но бе в положение на засада. В 81-та минута Давид Лопес стреля с глава след пас отляво, но топката прелетя над вратата на Барса и така остави непроменено крайното 0:4 в полза на гостите.

Еспаньол - Барселона

източник: Gulliver/GettyImages

Еспаньол – Барселона 0:4

0:1 Лионел Меси 17‘

0:2 Усман Дембеле 26'

0:3 Луис Суарес 45‘

0:4 Лионел Меси 65‘

Състави на двата отбора:

Еспаньол: Диего Лопес, Хаво Лопес, Давид Лопес, Оскар Дуарте, Дидак Вила, Виктор Санчес, Марк Рока, Серхи Дардер (Естебан Гранеро 76'), Ернан Перес (Лео Баптистао 59‘), Борха Иглесиас, Оскар Мелендо (Серхио Гарсиа 63‘)

Треньор: Руби

Барселона: Марк Андре Тер Стеген, Нелсон Семедо, Жерар Пике, Клемен Ленгле, Жорди Алба, Лионел Меси, Артуго Видал, Серхио Бускетс, Иван Ракитич (Денис Суарес 82')', Луис Суарес (Мунир Ел Хадади 79'), Усман Дембеле (Фелипе Коутиньо 68‘)

Треньор: Ернесто Валверде

Главен съдия: Карлос Дел Серо Гранде

Стадион: „Корнея Ел Прат“