Реал Мадрид отново изгуби от Атлетико – за втори път в рамките на един месец тимът на Диего Симеоне изнася лекция как се бие „белия балет”.

Прави го да изглежда лесно, а наказаният треньор на „дюшекчиите” се усмихваше от ложите на Бернабеу, знаейки, че отново ще получи заслужени поздравления от цял свят. Реал Мадрид изглежда беззъб и за това отговорност носи изцяло ръководството на клуба. 

Най-вероятно продажбата на Ди Мария и закупуването на Хамес Родригес е гениален финансов ход. Аржентинският талант искаше увеличение на своята заплата с оглед повече от успешното си представяне през миналата година, но Флорентино Перес не бе на същото мнение. Той видя една недоказана млада звезда, която се изгря на световното в Бразилия и съзря възможност да спечели милиони от продажбата на артикули, свързани с „златното момче” на Колумбия. Да, но на терена са нужни класни футболисти, а не пари. 

Реал не успя да надгради след последния сезон. Тимът достигна върха на европейската футболна сцена, взе най-ценното отличие, което преследваше толкова дълго. Десетата. Тя бе спечелена след изключителна драма и хвърли милионите фенове на клуба в екстаз. 

Но ако нещата не се променят, Единадесетата ще се позабави. Прекрасно ясно се виждаше, че тимът имаше нужа от класен централен нападател. Когато говорим за Реал обаче човек, стоял на резервната скамейка на най-слабия отбор на Манчестър Юнайтед от години насам, просто не е достатъчно. 

Да вземеш Чичарито и да се надяваш той да те спасява в напрегнати моменти просто не е сериозно. Реал Мадрид се превърна в един много предвидим отбор и точно това ни бе демонстрирано от Диего Симеоне. „Кралете” притежават страхотна класа по двете крила – там са изключителните Роналдо и Бейл, но без централен нападател и играч зад него те не могат да се справят срещу добре подредени и агресивни отбори като Атлетико. 

След пристигането на Гарет Бейл на Бернабеу Анхел ди Мария бе принуден да смени позицията си и да заиграе зад Бензема – не само че го направи, но и показа колко поливалентен играч е и колко полезен е той във всички мачове. При схемата 4-2-3-1 футболистът, който играе зад нападателя, трябва да бъде на световна класа и да е готов да носи отбора на гърба си, а Хамес в мачовете си дотук не показва, че е готов да го прави. 

През лятото „Кралският клуб” се раздели със Шахин, Алонсо, Ди Мария, Касемиро, Алваро Мората и Диего Лопез и привлече Тони Кроос, Хамес, Кейлор Навас и Хавиер Ернандес. Касата на клуба най-вероятно е в прекрасно състояние, но фактите са следните: тимът се раздели с едни от най-добрите си футболисти, а си купи една медийна звезда в лицето на Хамес, много скъп втори  вратар (с какъвто вече разполагаше) и една резерва, която не отговаря на нивото на клуба. 

Тони Кроос може би е най-смислената покупка, но с продажбата на цели трима халфове, опциите в средата се изчерпват до него и Лука Модрич. Това води до почти никакви опции за разнообразие, а да не говорим, че при контузии и наказания те изчезват. Сами Кедира е преследван от травми, а Ияраменди показа, че му е трудно да се наложи в голям отбор като Реал. 

В месеците до края на календарната година всичко е в ръцете на Карло Анчелоти. Италианецът е показвал достатъчно колко много разбира играта и е способен да вдигне тима. От него се иска да изкара целия потенциал та дори и повече от наличните футболисти, за да може след зимния трансферен прозорец, Реал Мадрид отново да е боеспособен и да се бори на всички фронтове. Защото и Барселона, и Байерн, и Челси и всички други топ отбори са по-добри от предишния сезон и чакат мадридчани в шампионската лига, за да отстранят актуалния носител на трофея.