Луис Суарес донесе победата на Барселона в дербито срещу Реал Мадрид от 28-я кръг на Примера дивисион на „Камп Ноу“. Уругваецът се намира в много добра форма, а с головете, които отбеляза през последните седмици изплати всяко едно пени, което бе дадено за него. С решаващия си гол Суарес влезе в историята на Ел Класико. 28-годишният голаджия пак продължава да хапе, но този път по по-различен начин.

Барселона не демонстрира най-силната си игра, но въпреки това успя да спечели Ел Класико. Това прави победата на каталунците още по-ценна. Воденият от Луис Енрике отбор изигра силни мачове от началото на календарната година и всички очаквания бяха Барселона да спечели с лекота Ел Класико, но 90-те минути на „Камп Ноу“ показаха друга действителност. Дербито на „Камп Ноу“ до голяма степен повтори сблъсъка между двата отбора от по-рано през сезона на „Сантиаго Бернабеу“. Тогава играчите на Барселона доминираха през първото полувреме, но направиха много пропуски, за което бяха наказани, а през второто полувреме Реал Мадрид тотално надигра своя съперник. На „Камп Ноу“ двата отбора размениха ролите си. Реал Мадрид игра много вдъхновяващо през първото полувреме, но направи серия от пропуски, които се оказаха решаващи за крайния изход от срещата. Барселона надигра своя съперник през второто полувреме и стигна до крайния успех.

Барселона победи Реал Мадрид с неговите оръжия. Каталунците заложиха на много по-директен стил на игра и в голяма степен от срещата даваха възможност на Реал Мадрид да контролира притежанието на топката. Срещу Реал, Барселона записа най-слабото владение на топката до момента през сезона. Реал Мадрид издишаше в последните 30 минути на срещата, като това може да се дължи главно на физическото състояние на футболистите. Двама от основните играчи в постройката на Карло Анчелоти – Лука Модрич и Серхио Рамос, само до преди дни се възстановяваха от контузии. Хърватинът игра на високо ниво през първото полувреме, когато открадна много топки от съперника, но през втората част издишаше. Кристиано Роналдо и Лионел Меси не бяха на познатото ниво, въпреки че португалецът вкара във вратата на Клаудио Браво. Този път в светлината на прожекторите влязоха Карим Бензема и Луис Суарес, които се представиха много силно и приковаха вниманието към себе си. От състава на Луис Енрике, на високо ниво се представиха Жерар Пике и Хавиер Масчерано. Испанският защитник търпеше сериозни критики за представянето си в началото на сезона, но сега е като преобразен.

Футболистите на Барселона допуснаха изключително много брак при разиграването на топката през първото полувреме, което не е типично за каталунците. Тони Кроос и Лука Модрич налагаха сериозна преса и отнеха много топки, което създаде допълнителни проблеми за Барселона в защита през първото полувреме. Именно това даде надмощие на Реал Мадрид през първата част и затрудни максимално Барса. Голът на Луис Суарес в 56-та минута обаче оказа много сериозно влияние на развоя на срещата. Попадението на уругваеца преобърна развоя на срещата.

През миналото лято всички се чудеха защо Барселона иска да привлече Канибала, след като той бе ухапал Джорджо Киелини по време на мача между Италия и Уругвай на Световното първенство в Бразилия. След това нападателят получи и наказание да не тренира и да не играе няколко месеца. Барселона бе настоятелен и взе Суарес, а той показа, че каталунците не са сбъркали. Уругвайският нападател се нуждаеше от няколко седмици, за да се адаптира, но с головете си срещу Манчестър Сити и Реал Мадрид само загатна за възможностите си.

С Луис Суарес нападението на Барселона придоби съвсем друг облик. Каталунците вече имат по-ръстов нападател в сравнение с Неймар и Меси, който освен това притежава бърз демараж и необходимите технически качества. Именно Суарес бе така търсеният централен нападател от Барселона през последните години след напускането на Давид Вия и Тиери Анри. По всичко изглежда, че Суарес ще има все по-решаваща роля в състава на Барселона. Старши треньорът на каталунците Луис Енрике заяви много ясно след мача: „Затова платихме толкова много за Луис Суарес!“

Луис Суарес си спечели прозвището Канибала. Той продължава да хапе на терена, но по по-различен начин!