Само преди по-малко от година Луис Суарес бе разпнат, след като си позволи да ухапе Джорджо Киелини по време на мач от Световното първенство в Бразилия. Уругваецът получи жестоко наказание и му бе забранено не само да играе футбол, но и да тренира с клубния си отбор четири месеца. 28-годишният футболист извървя своя път и не само това, но стигна до върха. Той успя да вкара толкова решителния за Барселона втори гол във вратата на Ювентус на финала в Шампионската лига в Берлин. Сега Суарес е на върха, докато един от неговите големи врагове, от тези, които преди година го заклеймиха и остро критикуваха, Eухенио Фигередо (вицепрезидент на ФИФА и бивш президент на футболната асоциация на Южна Америка) е в затвора.

Луис Суарес пасна идеално на Барселона. Той се превърна в неизменна част от тризъбеца в нападение, до Лионел Меси и Неймар. Уругваецът се отличава с енергията, с която играе. Той пресира по целия терен, но във всяка една атака е на върха на нападението. Суарес придаде агресивност в офанзивен план на Барселона. Неговият хищнически инстинкт бе от изключително важно значение за отбора.

Дебютът на Суарес с екипа на каталунците предвещаваше тежък сезон, но се случи точно обратното. След четиримесечно наказание, нападателят започна в титулярния състав на Луис Енрике в Ел Класико на „Сантиаго Бернабеу“. Той игра до 69-та минута, но не успя да предотврати загубата на Барса с 1:3. Така започна пътят на Канибала при „блаугранас“, но завърши на 6 юни с второто решаващо попадение във вратата на Джанлуиджи Буфон и спечеления трофей от Шампионската лига.

Един от най-важните голове на „деветката“ бе срещу Реал Мадрид. Той донесе така ценния успех на „Камп Ноу“ с 2:1, след невероятно красиво изпълнение.

Засега Суарес приема ролята на подгласник в Барселона и то не само на Меси, а и на Неймар. Бразилецът няма нито една асистенция към уругваеца. За сметка на това Суарес редовно подава за попадения на Неймар. 28-годишният футболист демонстрира израстване и колективна игра, с което печели.

В елиминационната фаза на Шампионската лига, Луис Суарес смая с представянето си. Уругваецът е с ключово значение за силното представяне на Барселона в този етап от турнира. Суарес бе с най-голям процент на полезно действие от тризъбеца в атака. Той вкара пет гола – два срещу ПСЖ, два срещу Манчестър Сити и един на финала в Шампионската лига срещу Ювентус, както му приляга. Освен това Канибала записа три асистенции в полуфиналните мачове срещу Байерн. Той даде една на „Камп Ноу“ и даде и двата голови паса към Неймар на „Алианц Арена“.

Луис Суарес пристигна на „Камп Ноу“ с идеята да печели трофеи. Мисията е изпълнена, той вече има три спечелени купи.

Барселона инвестира 81 милиона евро в Суарес и всеки един цент за него си заслужава. Когато Барселона е в беда, Суарес е на линия.

Луис Суарес за пореден път доказа, че е един от най-класните нападатели в съвременния футбол. Само може да предполагаме колко гола и асистенции щеше да има в края на сезона, ако бе започнал да играе от самото начало.

Сега Суарес е на върха, а голяма част от шефовете на ФИФА, които преди година го заклеймиха са зад решетките. Съдбата си знае работата.

Канибала е гладен...за още успехи!