Испания, Барселона е новият световен шампион. Да, това е факт. За първи път един клубен отбор има толкова много (8) футболисти в световния шампион, а седем от тях имаха основна роля за спечелването на световната титла. Разбира се, че „ла фурия” нямаше да бъде сега на върха без своя невероятен капитан Икер Касияс. Но, на световното в ЮАР Испания отбеляза осем гола и всички бяха на сметката на футболисти на Барселона (5 Вия, 2 Иниеста, 1 Пуйол). Дори стилът „тики-така”, който испанците демонстрираха е този, с който Барселона впечатлява.

„Ла фурия” съвсем заслужено стана световен шанмпион. Висенте дел Боске го каза веднага след финала: „Всичко се дължи на тези големи футболисти”. Такива в неговия състав има много, като се започне от феноменалния вратар Икер Касияс, премине се през Серхио Рамос, Жерар Пике, Карлес Пуйол, Чаби Алонсо, Серхио Бускетс, Шави Ернандес, Андрес Иниеста и се стигне до Давид Вия.

Испания е световен шампион и по този начин победи колективният футбол. Тези, които се надяваха на изригването на даден играч – Аржентина (Меси), Португалия (Кристиано Роналдо) и Англия (Рууни) отпаднаха рано-рано. Индивидуалистите от Бразилия също си намериха майстора по-рано от очакваното, а Германия нямаше аргументи срещу Испания.

Световната титла в ръцете на Икер Касияс е една закономерност, която трябваше да се случи. Световното отличие е финала на едни бляскави кариери на по-голяма част от играчите. Касияс вече е спечелил всичко във футбола, също както и Пике, Пуйол, Иниеста и Шави.

Какво да кажем за скромния Висенте дел Боске, който изпълни задачата си и успя да помогне достатъчно, за да станат тези невероятни футболисти световни шампиони? Специалистът може би ще се опита да прибави след две години отличието от Евро 2012, но това вече е трудно изпълнимо, защото Испания е сред големите фаворити и защитата на европейската титла няма да е никак лесна.

Романтичният, красив футбол спечели. Испания може да не вкара много голове на световното първенство, но това се дължи на многото пропуски, които бяха направени от играчите в „червено”. Заради тези осем отбелязани гола в седем мача дори остана впечатлението, че испанците не играят атакуващо, което не е вярно. Те играха смазващо и пресираха постоянно своите противници, което е стилът на Барселона.

За съжаление Холандия трябваше да наведе глава след загубения финал. Един голям отбор с много качествени играчи, просто трябваше да се предаде в 116-та минута на финала срещу Испания. „Лалетата” обаче се показаха като истински джентълмени и направиха един невероятен шпалир на победителите. Трябва да имаш голям дух, за да направиш подобно нещо, а още повече, че това стана, след като испанците получиха световната титла и медалите си.

Холандия не по-малко заслужаваше световната титла от Испания. На финала обаче „лалетата” изневериха на своя стил на игра. Те играха много грубо, а както каза след последния съдийски сигнал Берт ван Марвайк, тези толкова много извършени нарушения не са в стила на игра, който практикува Холандия. Със сигурност извършването на фаулове и накъсването на играта са една възможност за нарушаване на ритъма на игра на Испания и „лалетата” печелеха от него, но до 116-та минута, когато Андрес Иниеста вкара.

На световното в ЮАР съдиите бяха доста одумвани, но в последния мач англичанинът Хауърд Уеб свири на нивото на световен финал. Той можеше рано-рано да изгони Найджъл де Йонг, който се опита да счупи на две Чаби Алонсо, Марк ван Бомел също си просеше да получи червен картон и Карлес Пуйол трябваше бъде изгонен за нарушението срещу откъсващия се Ариен Робен, но полицаят Уеб реши да не се превръща в главно действащо лице, а остави двата отбора на терена сами да определят победителя.

А целувката, която Икер Касияс подари на своята приятелка Сара Карбонеро след последния съдийски сигнал доказа, че футболната страст победи!