Новакът в Бундеслигата РБ Лайпциг може и да взе само точка от последните си 3 мача в първенството, но това не променя факта, че клубът върви към историческо постижение през настоящия сезон.

От първите дни след създаването на германското първенство – през 1966 година – са много малко клубовете, които да са оказали такъв явен ефект върху баланса на силите. В онези години Байерн Мюнхен постига нещо подобно, като след промоцията си в елита завършва на трето място с 47 точки (тогава се присъждат по 2 на победа), като отбелязва 71 попадения и допуска 38 при дебютната си поява.

РБ Лайпциг се насочи към младок от Челси

Резултатите от 25-ия кръг на Бундеслигата за сезон 2016/2017 и по-специално загубата с 0:3 от Вердер Бремен намалиха силно шансовете на Лайпциг да повтори подвига на Кайзерслаутерн, който като новак в шампионата стигна до титлата през 1998 година. Въпреки това хората на Ралф Хазенхютл изглежда ще си извоюват участие в евротурнирите, а това съвсем не е за подценяване.

Със спечелените 49 точки в първите 25 кръга в Бундеслигата Лайпциг записа резултати за дебютант, които отстъпват само на 4 отбора в историята. „Червените дяволи“ на Ото Рехагел, които преди 19 години спечелиха една от най-изненадващите титли на Бундеслигата, го сториха с 68 точки на сметката си, а това все още е по силите на Лайпциг. До края на кампанията остават 9 кръга, в които саксонците ще се опитат да посегнат към славата.

Другите тимове, които са успявали да си извоюват евроквоти в дебютните си кампании от Бундеслигата са Бохум през 1997 година, Вердер Бремен през 1982, Вуперталер ШФ през 1973 и Щутгарт през 1978. В Лайпциг обаче не бързат да слагат каруцата пред коня, както е видно от коментарите им. „Вече казахме много пъти, че ни предстои да извървим дълъг път, преди да говорим за евротурнирите“, коментира треньорът Хазенхютл. „Нужно е да се уверим, че цялата ни усърдна работа няма да отиде на вятъра“, добави австрийският таран Марсел Забицер.

Ас от Бундеслигата колабира след мач

„Може би просто ни липсва малко опит, за да реагираме по правилния начин на засечките“, е мнението на друг от атакуващите футболисти – Дейви Зелке.

Лайпциг подновява своята кампания в Бундеслигата с мач срещу Дармщад на 1 април, като ще бъдат фаворити в сблъсъка предвид комфортното 2:0 в първата среща помежду им. Борусия Дортмунд е трети само на 3 точки зад саксонците, а четвъртият Хофенхайм е с пасив от 4 пункта. По-важното за Лайпциг е, че седмият Айнтрахт Франкфурт – който заема първото място, което не дава право на участие в Европа – е на цели 13 точки назад.