Футболните фенове и хората, обичащи да ходят по концерти може да нямат възможността да видят своя любим отбор или банда на живо в Германия за 18 месеца поради коронавируса, смята научен експерт.

Затварянето на стадионите и музикалните зали в Германия до по-голямата част от 2021 „ще бъде със сигурност много мъдро“, смята Георг Хауг, президент на Академията на науките Леополдина, която съветва правителството на Ангела Меркел по отношение на мерките за справяне със заразата. В интервю, излъчено по местната телевизия ARD, Хауг добави, че „по отношение на това дали ще продължи година и половина, трябва да почакаме и да разберем – има и по-оптимистични сценарии за ситуацията“.

„Със сигурност обаче ще продължи още няколко месеца, може да продължи до година и половина“. Германската футболна лига (ДФЛ) преустанови всички мачове от Бундеслигата на 13 март, но ще проведе среща в петък, за да обсъди дали футболът може да бъде рестартиран в началото на май, най-вероятно при закрити врати. Лигата ще се нуждае от разрешението на здравните власти за подновяването на шампионата. Затворени от средата на март насам, концертните зали и спортните съоръжения в Германия остават такива до второ нареждане.

В понеделник, Академия Леополдина съветва завръщане „стъпка по стъпка“ към нормалните условия, ако данните за нови заразени „се стабилизират до ниски нива“ и ако „хигиенните мерки са запазени“. Жертвите на COVID-19 в страната са по-малко под 3 000.