Борусия Мьонхенгладбах победи с 4:2 Борусия Дортмунд в шеметно дерби от 18-ия кръг в Бундеслигата. Успехът, постигнат със стил и класа, сложи край на серията от 11 поредни победи на "жълто-черните" в срещите между двата отбора. С победата "жребците" изместиха Дортмунд от 4-ото място в класирането и вече имат аванс от две точки. 
 
 
За Гладбах се разписаха Нико Елведи (11, 32), Рами Бенсебайни (49) и Маркус Тюрам (78). Ерлинг Халанд (22, 28) вкара два гола за гостите.
 
Двубоят започна вихрено - още не бе изтекла първата минута, когато топката се озова във вратата на гостите от Дортмунд. След разглеждане на ситуацията с ВАР голът на Нойхаус бе отменен заради нарушение в атака на Хофман и двете нули отново светнаха на таблото.
 
Домакините продължиха да атакуват и в 7-ата минута Хофман от дъгата пред наказателното поле опита да изненада Бюрки, но вратарят се разтегна и изби в корнер.
 
Гладбах все пак поведе в резултата в 11-ата минута, макар че отново попадението бе поставено под съмнение - този път заради засада. След близо двеминутни консултации голът на Нико Елведи беше зачетен - 1:0. Защитникът засече центриране с глава центриране от фаул и не остави никакви шансове на Бюрки.
 
Постепенно гостите пренесоха играта в половината на съперника и логично стигнаха до изравняване. В 22-ата минута "жребците" сбъркаха при изнасянето на топката и бяха наказани. Джейдън Санчо изведе по превъзходен начин Ерлинг Халанд сам срещу Зомер и норвежецът елегантно копна топката и прати топката в далечния ъгъл за 1:1. 
 
Шест минути по-късно пълният обрат бе факт. "Жълто-черните" организираха атака като за учебник, в която си размениха повече от 7 подавания. Асистенцията отново бе на Санчо, който пусна превъзходен пас към Халанд и той не сгреши - 1:2.
 
Радостта на Дортмунд бе кратка - в 33-ата минута отново Нико Елведи бе в прегръдките на съотборниците си. Той се възползва от лошо избиване на вратаря Бюрки след удар от фаул на Щиндл и довкара топката за 2:2.
 
Второто полувреме започна така, както и първото - с гол във вратата на Дортмунд. В 49-ата минута Рене Бенсебайни нахлу отляво, финтира защитник на гостите и със страхотен удар прати топката за трети път в мрежата на Зомер. 
 
Аласан Плеа пропусна да прати гостите в нокдаун в 54-ата минута, след като получи страхотна топка от Хофман, но шутът му по земя мина на см от левия стълб на вратата на Дортмунд.
 
След още няколко пропуска домакините все пак стигнаха до четвърти гол. Вкара го резервата Маркус Тюрам в 78-ата минуга, когато надскочи защитата на съперника и с глава направи 4:2. Така синът на бившия френски национал Лилиан Тюрам се завърна по чудесен начин след повече от месец извън игра заради травма.
 
БОРУСИЯ М - БОРУСИЯ Д 4:2
 
1:0 Нико Елведи (11)
1:1 Ерлинг Халанд (22)
1:2 Ерлинг Халанд (28)
2:2 Нико Елведи (32)
3:2 Рами Бенсебайни (49)
4:2 Маркус Тюрам (78)
 
БОРУСИЯ М: 1. Зомер, 18. Лайнер, 28. Гинтер, 30. Елведи, 25. Бенсебайни, 8. Закария, 6. Крамер, 32. Нойхаус, 23. Хофман, 13. Щиндл, 14. Плеа
БОРУСИЯ Д: 1. Бюрки, 2. Морей Бауза, 16. Аканджи, 15. Хумелс, 13. Гереро, 22. Белингам, 23. Джан, 7. Санчо, 11. Ройс, 19. Бранд, 9. Халанд 

Съдия Мануел Графе