Борусия Дортмунд победи с 3:0 Шалке 04 в мач от 5-ия кръг на Бундеслигата. Мануел Аканжи (55) , Ерлинг Халанд (61) и Матс Хумелс (78) вкараха головете за домакините в 97-ото Рурско дерби.
 
 
Домакините тръгнаха в атака още с първия съдийски сигнал. Юлиан Брант можеше да открие в 7-ата минута, след като получи страхотен пас в наказателното поле, но ударът му беше блокиран от шпагат на защитник. Минута по-късно домакините поискаха дузпа за падане на Джовани Рейна след единоборство със съперник, но реферът подмина претенциите им.
 
Томас Мюние бе изведен на стрелкова позиция в 16-ата минута след добро взаимодействие между Джейдън Санчо и Халанд, но вратарят на Шалке 04 спаси. Канонадата от удари продължи и само след две минути Рафаел Гереро шутира от границата на наказателното поле, но топката мина над вратата.
 
Гостите успяха да влязат в наказателното поле на Дортмунд едва в 25-ата минута. Гонсало Пасиенсия получи хубав пас и шутира веднага, но ударът му беше блокиран от защитник и топката излезе в корнер.
 
Добра възможност се откри и пред звездата на "жълто-черните" Ерлинг Халанд в 29-ата минута, но диагоналният му шут по земя не намери очертанията на вратата. Натискът на домакините продължи и в 31-ата напречната греда помогна на "миньорите" след бомба на Махмуд Дахуд от дистанция.
 
Един безобиден фаул в 38-ата минута в средата на терена вдигна градусите на терена, но реферът набързо охлади страстите и то без картони. 
 
Джовани Рейна пропиля последната възможност за първата част, след като и той не намери правилния път към вратата на гостите. 
 
Второто полувреме започна така, както завърши и първото. Още в 46-ата минута стражът на Шалке Фредерик Рьонов изпревари Ерлинг Халанд и предотврати гол във вратата си.
 
Крепостта на "миньорите" най-накрая рухна в 55-ата минута. Мануел Аканжи шутира в долния ляв ъгъл на вратата на Рьонов за 1:0.
 
Страхотен гол отбеляза Ерлинг Халанд в 61-ата минута. Той получи топката от Джейдън Санчо в наказателното поле и с невероятно копване прати топката зад гърба на Фредерик Рьонов за 2:0.
 
Ветеранът Матс Хумелс направи резултата класически в 78-ата минута. Защитникът на Дортмунд засече центриране с глава от ъглов удар.
 
Борусия Дортмунд Шалке

източник: getty images

 
БОРУСИЯ Д - ШАЛКЕ 04 3:0
 
1:0 Мануел Аканжи (55)
2:0 Ерлинг Халанд (61)
3:0 Матс Хумелс (78)
 
БОРУСИЯ Д: Бюрки, Аканжи, Хумелс, Дилейни, Мюние, Дахуд, Брант, Герейро, Рейна, Санчо, Халанд
Треньор Люсиен Фавър

ШАЛКЕ: Рьонов, Тиау, Сане, Настасич, Людевиг, Маскарей, Бенталеб, Очипка, Матондо, Арит, Пасиенсия
Треньор Мануел Баум

Съдия Феликс Цвайер 

Жълт картон: Маскарей (12, Ш)