Вицепрезидентът на Германската футболна лига (DFL) се изказа против предполагаемия план на водещите европейски клубове за драматична промяна формата на Шампионската лига. Според Петер Петерс Бундеслигата трябва да се защити, за да продължи да отстоява интересите на местните клубове.

"До този момент европейските клубни турнири са добро попълнение към нашия основен продукт, който е и ще остане Бундеслигата. Всичко, което по някакъв начин ще накърни статута и престижа на Бундеслигата няма как да се приеме от моя страна. Трябва да се защитим от подобни предложения", коментира Петерс пред немския "Билд".

Въпросният план е бил обсъден от УЕФА и Европейската клубна асоциация (ЕКА), а предложението за него е било направено от президента на ЕКА Андреа Аниели.

Така груповата фаза на Шампионската лига трябва да се преструктурира във формат с четири групи по осем отбора, като първите четири тима ще продължат към елиминациите. Последните четири отбора от всяка група ще изпадат в Лига Европа, която ще се превърне в нещо като втора европейска дивизия. Този план предвижда и мачове през уикендите, когато обикновено се играят двубоите от местните лиги. Също така самото класиране за Шампионската лига няма вече да става по познатия начин чрез добро представяне в първенството, а ще зависи от резултатите в ШЛ. /БГНЕС