Отборът на Борусия Дортмунд изигра изключителен двубой и победи с резултат 5:2 като гост Херта Берлин в мач от 8-ия кръг на германската Бундеслига. Матеус Куня откри резултата в 33-ата, но след това на сцената излезе "Златното момче" Ерлинг Халанд, който изравни в 47-ата, в 50-ата направи обрата пълен, а в 62-ата оформи и своя хеттрик. В 70-ата минута Рафаел Герейро добави още един гол преди в 79-ата минута Куня да вкара втори гол за Херта от дузпа. Точка на спора даде отново Халанд, който реализира минута след това. 

Първото полувреме изобщо не предвещаваше такова развитие, особено, след като домакините поведоха в резултата, а Борусия изобщо не се противопоставяше на опонента си. Със започването на вторите 45 минути обаче спечелилият по-рано днес приза "Златно момче" за най-добър млад играч Ерлинг Халанд поведе "вестфалци" към забележителен обрат. Той отбеляза хеттрик само в рамките 15 минути, а в края реализира и четвърто попадение, с което за пореден доказа, че е готов да нахлузи обивките на звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо. 

В днешния мач бе пренаписана и историята за клуба от Дортмунд. Навършилият само преди ден 16 години Юсуфа Мукоко стана най-младият играч, взел участие в мач на клуба.


Срещата стартира в спокойно темпо в първите няколко минути.

Първият удар към една от двете врати дойде в 7-ата минута, когато Доди Лукебакио опита силен изстрел от границата на наказателното поле, който обаче премина малко над вртата.

В 17-ата минута Борусия създаде първата си по-опасна атака, при която Ерлинг Халанд получи пас и технично се обърна, навлезе в наказателното поле и пробва изстрел, който бе блокиран. Кълбото стигна до Марко Ройс вляво, който също стреля, но вратарят Александър Шволов изби. 

В минути до изтичането на половин час игра ситуации липсваха, като двата отбра действаха предпазливо и не поемаха излишни рискове.

В 33-ата минута обаче домакините откриха. Лукебакио спечели единоборство в половината на Борусия, след което комбинира с Матеус Куня, който погледна към вратата и с мощен изстрел от дистанция не остави шансове на Роман Бюрки – 1:0.

Херта Берлин - Борусия Дортмунд / Бундеслига, 8-и кръг, 21.11.2020 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Три минути след това Махмуд Дахуд предостави чудесно подаване за Ерлинг Халанд в наказателното поле, след което нападателят се строполи на земята и претендира за дузпа, която обаче не бе отсъдена. Нямаше и основания за това.   

В добавеното време на първата част Борусия пропусна златен шанс да изравни резултата. Ройс комбинира с Юлиан Брандт пред наказателното поле, а германецът изведе Рафаел Герейро отляво в наказателното поле. Бранителят пък пусна успореден пас на голлинията за Халанд, който не успя стигне до топката и да я засече в опразнената врата.    

Борусия стартира превъзходно втората част и само в рамките на пет минути обърна резултата.

По-малко от две минути след началото те изравниха след чудесна комбинация. Тома Мюние комбинира с Ройс, който пък с едно докосване изведе отдясно Емре Джан. Бившият футболист на Ливърпул пусна чудесен пас по тревата, а Халанд го засече на празната врата - 1:1.

Херта Берлин - Борусия Дортмунд / Бундеслига, 8-и кръг, 21.11.2020 г.

източник: Gulliver/GettyImages

В 50-ата минута "жълто-черните" вече водеха в резултата. Юлиан Брандт получи в половината на Херта и веднага изведе отдясно Халанд, който напредна в наказателното поле и с чудесен удар прати топката в далечния ъгъл на Шволов за 1:2. Играчите на домакините се опитаха да се изтеглят, за да оставят норвежеца в засада, но такава нямаше. 

Борусия просто убиваше съперника си в тези минути, а Халанд стигна и до хеттрик в 62-ата минута. Мартин Платенхарт сбърка фатално, като опита да върне за Омар Алдарете, но го направи изключително неточно. От това севъзползва норевежкият суперталант, който се изстреля на скорост, влезе в наказателното поле, предоля вратаря и реализира, с което покачи на 3:1 и оформи своя забележителен хеттрик в деня, в който беше  удостоен с приза "Златното момче" за най-добър млад играч.

Херта Берлин - Борусия Дортмунд / Бундеслига, 8-и кръг, 21.11.2020 г.

източник: Gulliver/GettyImages

"Жълто-черните" играеха с настроение, като всичко им се получаваше, а Херта изглеждаше, че беше в нокаут двадесет минути преди края на срещата. Халанд комбинира с Ройс пред наказателното поле, който пък разтегли надясно за Мюние. Французинът пусна пас в пеналтерията, където Герейро опита да стреля, но бе блокиран. Все пак, дори и от паднало положение, той успя да отиграе впоследствие топката и да я вкара във вратата на домакините за четвърти път.  

В 79-ата минута домакините все пак върнаха едно попадение. Матео Гендузи спечели доста дискусионна дузпа, след като падна след съприкосновение с Мануел Аканджи, което обаче доста леко. Все пак дузпата бе отсъдена и реализирана от Куня - 2:4.

Секунди след изпълнението на центъра обаче аланд отново беше в прегръдките на своите съотборници. Норвежецът запази добре топката в половината на Херта и комбинира с резервата Джуд Белингам. Англичанинът веднага върна за Халанд, който разстреля Шволов за пети път. Това бе и четвърто попадение за нападателя тази вечер.

В 85-ата минута героят на вечерта Ерлинг Халанд отстъпи мястото си на Юсуфа Мукоко, който в петък навърши 16 години. По този начин той стана най-младият играч участвал в мач за клуба, 


FT  ХЕРТА БЕРЛИН – БОРУСИЯ ДОРТМУНД 2:5 | КЛАСИРАНЕ В БУНДЕСЛИГАТА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!

1:0 Матеус Куня 33'

1:1 Ерлинг Халанд 47'

1:2 Ерлинг Халанд 50'

1:3 Ерлинг Халанд 62'

1:4 Рафаел Герейро 70'

2:4 Матеус Куня (дузпа) 79'

2:5 Ерлинг Халанд 80'

Стартови състави на двата отбора:

ХЕРТА БЕРЛИН (4-3-3): 1. Александър Шволов – 2. Петер Пекарик, 14. Омар Алдерете, 20. Дедрик Боята (к), 21. Марвин Платенхарт – 6. Владимир Дарида, 5. Никлас Щарк, 8. Матео Гендузи – 11. Доди Лукебакио, 9. Кжиштоф Пьонтек, 10. Матеус Куня

Старши треньор: Бруно Лобадия

БОРУСИЯ ДОРТМУНД (4-3-3): 1. Роман Бюрки – 13. Рафаел Герейро, 16. Мануел Аканджи, 15. Матс Хумелс, 24. Тома Мюние – 8. Махмуд Дахуд, 28. Аксел Вицел, 23. Емре Джан – 11. Марко Ройс (к), 9. Ерлинг Халанд, 19. Юлиан Брандт

Старши треньор: Люсиен Фавър

Главен съдия: Бастиан Данкерт, Германия

Стадион: „Олимпиащадион“, Берлин, Германия