Един от символите на германския футбол вече е в историята. Единственият отбор, който беше изиграл всеки един сезон в Бундеслигата вече се прости с нея. Хамбургер изпадна 55 години след изиграването на първия си мач в елита. 

Северняците отброяваха времето от началото на участието си в Бундеслигата с прословутия си часовник на "Фолкспарк щадион". Но тази легенда вече е в историята, а Хамбургер ще е във Втора Бундеслига от следващата кампания. 

Все пак малкото утешение за момчетата на Кристиан Тиц е, че те се разделиха с елита с високо вдигната глава. На своя стадион, пред препълнените трибуни, таящи отчаяна надежда за чудо, Хамбургер стигна до успеха с 2:1 над Борусия Мьонхенгладбах, макар че в самия край феновете му сътвориха глупост и спряха мача. 

Те буквално подпалиха наказателното поле на гостите с фойерверки, та се наложи полиция и пожарникари да усмиряват страстите. Това се случи секунди преди последния съдийски сигнал, а играчите се прибраха на бегом в събекалните. 

Тази победа се оказа напълно недостатъчна, защото прекият конкурент за позицията за плейаут с третия от Втора Бундеслига Волфсбург трябваше да загуби у дома срещу Кьолн. Но вместо това "вълците" биха другия сигурен изпадащ с 4:1 и ще се борят за мястото си в елита с мачове срещу Холщайн Кил. 

Иначе на "Фолкспарк щадион" всички се надяваха на чудото и от първия съдийски сигнал момчетата на Тиц се втурнаха да го преследват. И стигнаха сравнително бързо до първия гол по пътя към победата. 

Още в 11-та минута домакините поведоха. Тогава след един корнер се стигна до удар от границата на наказателното поле, който беше отбит с ръка от Денис Закария от състава на Борусия - дузпа. Зад топката застана Аарон Хунт и той с мощен удар преодоля Ян Зомер за 1:0. 

Но радостта на публиката не трая дълго. Малко повече от четвърт час по-късно Мьонхенгладбах изравни. Тогава при една бърза контра Торган Азар с едно докосване изведе Йосип Дръмич зад защитата, той нахлу рязко в половината на противника, стигна дълбоко в наказателното поле и с хубав удар направи 1:1 в 28-та минута. 

Хамбургер не остави нещата така и тръгна смело напред в търсене на нов гол. Аарон Хунт и Люис Холтби изпуснаха страхотни положения, но най-чистото от тях беше в 40-та минута и се откри пред Боби Ууд. Холтби го намери на изгодна позиция в наказателното поле, но ударът му мина на сантиметри встрани от вратата. 

В крайна сметка почивката дойде при резултат 1:1 и развръзката остана за втората част. Филип Костич и Мати Щайнман изпуснаха страхотни възможности за домакините, но те все пак стигнаха до второ попадение. 

То дойде в 63-та минута, когато Тацуя Ито намери по перфектен начин Люис Холтби на около 15 метра от вратата и той с прецизен удар прониза мрежата за 2:1. Малко след това обаче задачата на северняците стана много трудна, защото те останаха с човек по-малко на терена. 

Боби Ууд получи втори жълт картон в 71-та минута, но в крайна сметка тимът му устиска победата и слушаше тягостно развръзката на мача между Волфсбург и Кьолн. В края на мача феновете на Хамбургер засипаха наказателното поле на съперника с фойерверки в знак на отчаяние, подпалиха го и мачът беше прекъснат.

Но развръзка в полза на северняците така и не дойде в другия мач, който ги касаеше. Там "вълците" не оставиха нищо на случайността и биха с 4:1 изпадналите "козли". Още в 1-та минута бившият играч на Челси Джошуа Гилавоги откри резултата с мощен шут, но германският национал Йонас Хектор изравни в 32-та след асистенция на Милош Йоич. 

В тези минути в Хамбургер таяха някаква надежда, че изпадналият тим ще намери сили за пълен обрат. Но не би. В 54-та минута Дивок Ориги направи 2:1, а с попадението на Робин Кнохе в 71-та минута всичко умря като интрига. В последната минута на продължението Йосип Брекало само оформи крайното 4:1 и така, поне временно, Волфсбург се спаси. 

Всички резултати от последния кръг в Бундеслигата: 

Байер Леверкузен - Хановер 3:2

Байерн - Щутгарт 1:4

Фрайбург - Аугсбург 2:0

Хамбургер - Борусия Мьонхенгладбах 2:1

Херта - РБ Лайпциг 2:6

Хофенхайм - Борусия Дортмунд 3:1

Майнц - Вердер 1:2

Шалке - Айнтрахт 1:0

Волфсбург - Кьолн 4:1