Байерн Мюнхен е новият стар носител на Суперкупата на Германия. Триумфът над Борусия Дортмунд не дойде никак лесно, като мюнхенци едва се закрепиха в редовното време за равенство 2:2, а при дузпите надделяха с 5:4. Триумфът е общо 6-и за гранда от Мюнхен, като по този показател те са абсолютен рекордьор. Още по-сладко за тях бе, че той се случи тъкмо в дома на големия съперник - "Сигнал Идуна Парк".

„Жълто-черните” могат да винят само себе си за крайния изход. Хората на Петер Бош на два пъти излизаха напред в резултата, без да успеят да задържат преднината си, като финалният гол за баварците в редовното време бе потвърден и с новата технология за видео повторения. При наказателните удари решителни  пропуски направиха Себастиан Роде и Марк Бартра, докато в лагера на Байерн единствено Йосуа Кимих не реализира от 11-те метра.

Началото на мача показа на зрителите точно какво да очакват. В 11-ата минута Роберт Левандовски профука идеален шанс да изведе Байерн напред, но го пропиля, стреляйки над вратата. Секунди по-късно Хави Мартинес сбърка фатално в своята половина и Кристиан Пулишич го обезоръжи. Младият американец напредна необезпокояван към вратата и с копринен удар реализира в долния ляв ъгъл за 1:0.

Преднината на Дортмунд не издържа дълго. В 18-ата минута Йосуа Кимих получи топката зад отбраната на домакините, като при ситуацията останаха съмнения за засада. Германският национал продължи да тича напред, стигна аутлинията и даде перфектно центриране за Роберт Левандовски, който отблизо наказа бившия си тим – 1:1.

В 32-ата минута стражът на Борусия Роман Бюрки спаси отбора си, като парира доста опасен шут на Томас Мюлер.  Три по-късно отново Мюлер стреля, този път след центриране, и улучи лявата греда.

Натискът на Байерн продължи до почивката и в 43-ата минута Бюрки отново заслужи аплодисменти.  Себастиан Руди тества швейцарския национал доста сериозно с шут от дистанция без подготовка, а Бюрки съумя някак отново да намери отговор.

След паузата играта стана доста по-нервна и положенията се брояха на пръсти. Борусия успя да оползотвори може би единственият си чист шанс и поведе в 71-ата минута. Усман Дембеле изчака включването на Пиер-Емерик Обамеянг между централните защитници на Байерн и му даде идеален пас в коридор. Габонецът пое и нахлу отдясно в наказателното поле, след което със завидна доза финес прехвърли излезлия напред вратар Свен Улрайх – 2:1.

Домакините обаче направиха грешката да се върнат в почти глуха защита, за да пазят преднината си. Това им изигра лоша шега, тъй като в 88-ата минута Байерн стигна до пряк свободен удар отдясно по атаката. Себастиан Руди завъртя топката фалцово, а Никлас Зюле с глава стреля силно към вратата. Бюрки докосна кълбото с ръка, то се отби в гредата, а после започна неописуемо меле. След серия неуспешни замахвания на различни играчи Йосуа Кимих отправи нещо като удар, който рикошира първо в играч на Борусия, а после и в Бюрки, за да се оплете в мрежата. Играчите на Борусия протестираха за нередност, предшествала попадението, и това вкара в действие системата за видео повторения. Видео реферът в крайна сметка не забеляза нарушение, а попадението бе вписано като автогол на вратаря.

След изтичането на редовното време и двата отбора преминаха директно към изстрелите от бялата точка. Байерн спечели правото да шутира първи и стартира с гол на Левандовски. Кимих се издъни за гостите при третата дузпа и ударът му бе отразен от Бюрки, а Обамеянг вкара и даде поводи за оптимизъм на „пчеличките”.  Руди временно изравни резултата, а той си остана такъв, понеже Улрайх усети къде ще шутира Себастиан Роде и парира изстрела му.

Петте задължителни изпълнения приключиха при равенство 4:4, а още първите от допълнителните дузпи решиха всичко. Никлас Зюле реализира за Байерн със зверски шут в горния ляв ъгъл, а Марк Бартра връчи трофея на Байерн, като шутира много слабо и зле насочено по посока на долния десен ъгъл. Улрайх се намеси, а после неговите съотборници го засипаха.