Новият старши треньор на немския Дуисбург - Илия Груев - даде специално интервю за Спортно шоу Гонг. Груев за първи път в кариерата си ще бъде старши треньор, след като в последните години бе помощник на много добри наставници.

"Чаках необходимия отбор, който да поема. В последните години бях асистент на много големи треньори. Те ме оставяха да работя, и от тях научих много. Помогнал съм им и аз много, и с всеки престой в такива отбори съм се развивал и като треньор, и като човек," заяви Груев в ефира на Дарик.

"Нормално е, когато един отбор е последен, футболистите да са разколебани. Ще се опитам с желание, с похвали, да ги вдигна, да ги ободря. Ще разговарям с тях, за да видя къде са проблемите."

"Не сме много българските треньори, които са били старши треньори в Бундеслигата или Втора Бундеслига. Георги Василев, Павел Дочев, Краси Балъков, конкуренцията тук е много голяма. Това е нещо много голямо в моя живот. Но мисля, че настъпва момент, в който си задаваш въпрос, искаш ли, можеш ли, и най-вече - вярваш ли в собствените си възможности. В Първа и Втора бундеслига конкуренцията е огромна. И не само за старши треньорите, времето на one-man-show отмина, вече има страхотни щабове. Само с един добър щаб може да има успехи."

"Треньорите, с които съм работил, съм печелил най-вече с лоялност, с честност и коректност. Аз дойдох в Германия точно преди 15 години, и ако тогава някой ми беше казал, че след 15 години ще бъда старши треньор на отбора, в който започнах, нямаше да повярвам."

"Херо бе един от хората, които ме запалиха. Именно когато работех с него се замислих с какво искам да се занимавам. Мисля, че не сбърках с избора."

"Синът ми се развива много добре, той си избра Вердер Бремен, на 15 години е, и играе при 16-годишните. Много е далеч от нас, но той се чувства добре там."

"Хосеп Гуардиола е класа, нормално е, когато си треньор в Шампионска лига, да гледаш и стила. Аз мисля да започна по-скромно - подготвил съм си сериозно и лежерно облекло."

"Аз предпочитам да играя така, както и в Кайзерслаутерн - с къси пасове, много владеене на топката, ние да сме водещият отбор. В Дуисбург трябва да се съобразя, и трябва да тръгнем с по-простички неща, за да постигнем резултати, и след това да прокарам концепцията, която искам - бързо преливане от фаза във фаза."