Френският шампион Пари Сен Жермен постигна трудна победа след обрат с резултат 2:1 в първи двубой от 22-ия кръг на Лига 1. Изнендващо или не Бранко ван ден Боомен откри резултата в полза на гостите в 20-ата, но Ашраф Хакими изравни в 38-ата минута с красиво изпълнение. Лионел Меси обаче донесе пълния обрат в 58-ата минута с нов шедьовър, с което беше оформен и крайния резултат. 

БГНЕС / BGNES
32 снимки

Парижани отново не изиграха най-убедителния си двубой, но въпреки това трите точки отидоха в тяхната сметка. Домакините нямаха и късмет, след като на два пъти удариха греда чрез Меси. Второ попадение за Тулуза пък беше отменено правилно заради засада точно преди изравнителния гол на Хакими.

С успеха ПСЖ остава лидер с 54 точки, вече с осем повече от втория Олимпик Марсилия, който е с мач по-малко. Тулуза остава на 12-ата позиция с 29 точки. В следващия кръг столичани имат тежка визита на Монако, но преди това имат ново неприятно пътуване именно до Марсилия за среща от 1/8-финалите за Купата на Франция. Тулуза пък приема Реймс за Купата, а след това домакинства на Рен в първенството. 

БТА / BTA
26 снимки

Наставникът на ПСЖ – Кристоф Галтие, имаше сериозни кадрови проблеми в състава си, след като две от големите звезди – Неймар и Килиан Мбапе, пропуснаха мача заради различни контузии. Преснел Кимпембе и Серхио Рамос също бяха аут заради травми, докато Марко Верати бе наказан заради червения си картон срещу Реймс. Лионел Меси водеше атаката на парижан, докато за гостите титуляр бе бившият полузащитник на Левски Стайн Спиерингс.

КЛАСИРАНЕ В ЛИГА 1 / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Срещата стартира в спокойно темпо, като парижани владееха повече топката, но реални опасности пред вратата на Максим Дупе липсваха.

Лошите новини за наставника на ПСЖ - Кристоф Галтие, се увеличиха в 14-ата минута, когато се наложи да бъде извършена принудителна смяна. Ренато Санчес се контузи и напусна терена, като беше заменен от 17-годишния Ел Шадай Битшиабу.

В 17-ата минута Витиня се пребори за топката пред наказателното поле на Тулуза и комбинира с Фабиан Руис отляво в пеналтерията, а испанецът моментално стреля с левия крак, но над вратата.

Три минути по-късно гостите шокираха парижани и откриха резултата с първата си реална голова възможност. Марко ван ден Боомен стреля много хитро от пряк свободен удар между недобре подредената стена от страна на Джанлуиджи Донарума и топката попадна в долния десен ъгъл на италианския страж, който вече беше тръгнал в обратната посока и нямаше какво да направи - 0:1. 

В 28-ата минута Уго Екетике стреля в наказателното поле след подаване от десния фланг и леко разбъркване, но бе твърде слаб, за затрудни Дупе.

ПСЖ вдигна оборотите и като по чудо не изравни резултата в 34-ата минута. Лионел Меси центрира от корнер в наказателното поле, където Маркиньос скочи, но не успя да играе с топката, която се отби от далечната греда на гостите. След това тя попадна в Данило Перейра, който обаче не успя да уцели опразнената врата от границата на вратарското поле.

Две минути по-късно Тулуза обаче отбеляза във вратата на Донарума за втори път, след като Ван ден Боомен центрира от свободен удар на първа греда, където Антони Руо отклони към далечната с глава, а там Фарес Шаиби бе забравен и заби топката с глава, но попадението беше отменено правилно заради засада на крилото на гостите.

В 38-ата минута ПСЖ съумя да възстанови равенството след миг гениалност от страна на Ашраф Хакими. Карлос Солер комбинира с десния бек. Той влезе навътре, огледа се и нанесе магически изстрел от дистанция, който не остави шансове на Дупе и топката влетя неспасяемо в горния му десен ъгъл за 1:1.

Десет минути след старта на втората част Меси изведе по страхотен начин с външен фалц Хакими отдясно в наказателното поле, но мароканецът стреля неточно в аут. 

ПСЖ стигна до пълния обрат в 58-ата минута, когато по красив начин се разписа и Лео Меси. Хаками и Витиня направиха двойно подаване отляво в половината на Тулуза, след което мароканецът влезе навътре, но си бутна топката по-напред, което се получи като асистенция за Меси, който с прекрасен удар с левия крак без подготовка точно пред дъгата на наказателното поле прати кълбото неспасяемо в долния десен ъгъл на Дупе – 2:1.

Тулуза опита да погледне в по-смело в предни позиции и в 68-ата минута Фарес Шаиби нанесе изненадващ и силен изстрел от дистанция, леко отляво пред наказателното поле на домакините, като топката „облиза“ външната страна на мрежата на Донарума.

Четвърт час преди края на редовното време на срещата ПСЖ можеше да реши всичко с трети гол. Нуно Мендеш преодоля съперник отляво на тъча и комбинира с Меси в центъра на терена в половината на гостите. Аржентинецът напредна на дрибъл към наказателното поле, реши да играе сам и от границата му нанесе изстрел, който обаче премина покрай дясната греда на Тулуза.

В 80-ата минута Ван ден Боомен опита за втори път да се разпише във вратата на Донарума по подобен начин на първия гол от пряк свободен удар, но този път италианският страж беше подготвен и улови топката.

Три минути преди края на редовното време Тулуза организира бърза контраатака, а резервата Тайс Далинга беше изведен на скорост по левия фланг, влезе в наказателното поле и шутира с левия крак, но право в ръцете на Донарума.

В самия край на срещата се разигра голяма драма и пред двете врати. Първо, в третата минута от добавеното време, се стигна до страхотно разбъркване в наказателното поле на ПСЖ, двама играчи на Тулуза бяха блокирани в опита си да стрелят към вратата, а накрая Руо успя да шутира ниско от вратарското поле, но Донарума беше на мястото си и спаси. 

Секунди след това Меси открадна топката от противников футболист в пловината на гостите, напредна на скорост, влезе в наказателното поле и стреля ниско към далечния ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Дупе. Тя обаче попадна в Хуан Бернат, който шутира към вратата, но този път стражът на Тулуза изби в корнер.

В крайна сметка обаче победата отидена сметката на ПСЖ, който дръпна на върха пред втория Олимпик Марсилия с 8 точки.


FT | ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН – ТУЛУЗА  2:1

0:1 Бранко ван ден Боомен 20'

1:1 Ашраф Хакими 38'

2:1 Лионел Меси 58'

Лига 1, 22-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-1-2)99. Джанлуиджи Донарума - 2. Ашраф Хакими ⚽, 5. Маркиньос (к), 15. Данило Перейра, 25. Нуно Мендеш ж.к. - 17. Витиня, 18. Ренато Санчес, 8. Фабиан Руис - 28. Карлос Солер - 44. Уго Екитике, 30. Лионел Меси

Резерви: 16. Серхио Рико (вр), 90. Александър Льотелие (вр), 29. Тимоти Пембеле, 31. Ел Шадайле Битшиабу ж.к., 14. Хуан Бернат, 33. Уорън Заир-Емери, 35. Исмаел Гарби, 37. Илиес Хусни   

Старши треньор: Кристоф Галтие

ТУЛУЗА (4-3-3)30. Максим Дупе - 23. Муса Диара, 2. Расмус Николайсен, 4. Антони Руо, 26. Уорън Хакон Кристофър Каманци - 8. Бранко ван ден Боомен ⚽, 17. Стайн Спиерингс, 10. Брехт Дежагере (к) ж.к. - 28. Фарес Шаиби, 7. Адо Онаиву, 6. Закария Абухлал  

Резерви: 16. Киетил Хауг (вр), 3. Микел Деслер, 15. Габриел Суасо, 14. Логан Коща, 13. Венсан Сиеро, 24. Теохарис Цингарас, 19. Велко Бирманчевич, 27. Тайс Далинга, 21. Рафаел Ратао 

Старши треньор: Филип Монтание


Главен съдия: Бастиен Дешепи, Франция

Стадион: „Парк де Пренс“, Париж, Франция