Олимпик Марсилия изигра много силен мач и триумфира в Льо Класик на "Стад Велодром" с резултат 2:1, като по този начин изхвърли Пари Сен Жермен от турнира за Купата на Франция. В 1/8-финалния сблъсък от надпреварата Алексис Санчес откри резултата за домакините в 31-ата минута, когато бе точен от дузпа, но Серхио Рамос изравни в добавеното време на първата част. Руслан Малиновский донесе победата на марсилци в 57-ата минута с много красив гол.

БТА / BTA
54 снимки

Първото полувреме предложи страхотни емоции, след като положенията и пред двете врати следваха едно друго и закономерно двата отбора се оттеглиха на почивка при равен резултат. През втората част обаче само един тим на терена - този на Игор Тудор, който не остави никакви шансове на столичани да си помислят дори за изравянането. Парижани обаче нямаха и късмет, тъй като през първата част Неймар удари греда, а в самия край на мача попадение на Серхио Рамос беше отменен правилно заради засада. Като цяло обаче Марсилия показа, че повече заслужава успеха и го постигна.

По този начин ПСЖ за втора поредна година претърпя крах на същата фаза от надпреварата и ще насочи усилията си към Лига 1 и Шампионска лига. Марсилия вече отпадна от турнира на богатите, но ще продължи битката именно със столичани за титлата във Франция, а сега си и "разчисти пътя" за Купата.

Следващият мач за Марсилия е гостуване на Клермон Фуут в първенството, докато ПСЖ ще трябва също да пътува за нов тежък двубой срещу Монако.    


Домакините стартираха срещата силно и още във втората минута поискаха дузпа за игра с ръка на Ашраф Хакими в наказателното поле. Главният съдия обаче бе категоричен, че тя е била неумишлена и няма основание да отсъди наказателен удар.

Пари Сен Жермен отговори две минути по-късно, когато Неймар изведе отлично Нуно Мендеш отляво, който влезе в наказателното поле и шутира силно, но вратарят Пау Лопес успя да спаси с тяло.

В шестата минута Марсилия имаше два чудесни шанса да поведе в резултата. Първо Жордан Верету стреля от около 20 метра, но над вратата. Секунди по-късно Ченгис Юндер стреля технично пред наказателното поле, но Джанлуиджи Донарума успя да избие топката с една ръка над напречната гредата в корнер.

БГНЕС / BGNES
21 снимки

Домакините продължиха да по-настъпателни и в десетата минута създадоха нова сериозна опасност пред вратата на Донарума, който бе прехвърлен, топката стигна до Юндер на метър пред вратата, но ударът му с глава бе блокиран от защитник точно пред голлинията.

В 16-ата минута Руслан Малиновский шутира опасно от границата на наказателното поле, като Донарума отрази, но изпусна топката, след което обаче бързо я улови пред погледа на играч на Марсилия.

Четири минути по-късно Сеад Колашинац получи празно пространство малко пред пеналтерията и шутира силно, но топката профуча малко встрани от лявата греда на Донарума.

Марсилци продължиха да държат парижани под сериозен натиск и в 26-ата минута се наложи за втори път защитник на гостите да чисти топката пред голлинията, като това стори Серхио Рамос, този път след изстрел на Матео Гендузи. При последвалия корнер отново Гендузи стреля с глава, но този път Донарума спаси.

Пет минути по-късно натискът на Марсилия даде резултата и домакините откриха резултата след дузпа. Тя беше отсъдена за нарушение на Рамос срещу Юндер, който влезе отдясно в наказателното поле и бе съборен в гръб от испанеца. С изпълнението се зае Алексис Санчес, който прати Донарума в обратния ъгъл – 1:0.

В 38-ата минута Лионел Меси стреля опасно от пряк свободен удар на добра позиция пред наказателното поле, но топката премина малко над напречната греда на Лопес.

ПСЖ беше на сантиметри от изравняването на резултата в 40-ата минута, когато Неймар шутира ниско точно пред дъгата на наказателното поле, но топката се отби от лявата греда на Лопес.

Ситуациите следваха една след друга и Марсилия отговори само минута по-късно, когато Алексис изведе прекрасно Джонатан Клаус отдясно в половината на гостите, който напредна и стреля силно към вратата, но Донарума спаси с една ръка.

60 секунди след това домакините имаха нова възможност, когато Юднер получи около точката на дузпата, успя да опази топката и шутира опасно, но се получи рикошет в играч на ПСЖ и топката профуча на сантиметри над напречната греда.

ПСЖ все пак успя да изравни резултата още преди почивката. В последните секунди от едноминутното продължение на първата част гостите стигнаха до корнер. Неймар се зае с центрирането, а в наказателното поле Рамос беше оставен съвсем сам и насочи топката точно с глава в левия ъгъл на Лопес, който нямаше шанс да се намеси - 1:1.  

В началните минути на втората част странно, с оглед на ситуацията през първата част, положения липсваха, а играта често беше спирана заради нарушения.

Марсилия обаче вдигна темпото и отново поведе в резултата в 57-ата минута. Тогава Шансел Мбемба влезе отдясно в наказателното поле и комбинира с Алексис Санчес, който си освободи пространство за изстрел, но бе блокиран от Маркиньос. Топката обаче рикошира и попадна на пътя на Руслан Малиновский, който изстреля истинска бомба с левия крак от воле и не остави шансове на Донарума да се намеси за 2:1. 

Парижани опитаха да натиснат в търсене на изравняването, то трудно успяваха да стигнат до нещо интересно пред вратата на Лопес.

Чак в 79-ата минута столичани имаха хубав шанс да отбележат второ попадение, когато Неймар проби добре към наказателното поле, влезе вътре и комбинира с Меси, който обаче стреля встрани от дясната греда на вратаря от чудесна позиция.

В самия край на двубоя обаче настъпи голяма драма. Първо, във втората минута от добавеното време на мача ПСЖ отбеляза втори гол чрез Рамос, който обаче не беше зачетен. В ситуацията топката се отби от напречната греда, след това защитникът отблизо стреля с глава и, въпреки че Самюел Жиго опита да избие топката, като дори игра с ръка, тя премина голлинията. За радост на домакините обаче се оказа, че има засада и голът не бе зачетен, а играчът на домакините се размина с червен картон.

Минута след това отново Рамос обстрелва вратата на домакините с глава след центриране отдясно, но този път Лопес спаси.

В последните секунди на срещата именно двамата се сдърпаха в борбата за една висока топка след подаване от фланга, но всичко се размина без официални предупреждения.

По този начин приключи и дербито, а Марсилия продължава към ¼-финалите за Купата на Франция, докато ПСЖ отпада за втора поредна година на този етап от турнира.


FT | ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН  2:1

1:0 Алексис Санчес (дузпа) 31'

1:1 Серхио Рамос 45+2'

2:1 Руслан Малиновский 57'

Купа на Франция, 1/8-финал

Стартови състави на двата отбора:

ОЛИМПИК МАРСИЛИЯ (3-4-2-1)1. Пау Лопес - 2. Шансел Мбемба ж.к., 4. Самуел Жиго, 3. Сеад Колашинац - 9. Ченгис Юндер, 5. Валентен Ронжие (к), 8. Жордан Верету, 7. Джонатан Клаус - 6. Матео Гендузи ж.к., 11. Руслан Малиновский ⚽ - 10. Алексис Санчес ⚽(д)

Резерви: 16. Рубен Бланко (вр), 12. Иса Каборе, 17. Бартуг Елмаз, 14. Азедин Унахи, 15. Витиня, 13. Димитри Пайе 

Старши треньор: Игор Тудор

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-1-3-2)1. Джанлуиджи Донарума - 3. Нуно Мендеш ж.к., 4. Серхио Рамос ⚽, 5. Маркиньос (к), 2. Ашраф Хакими - 9. Данило Перейра - 6. Марко Верати, 7. Витиня, 8. Фабиан Руис - 10. Лионел Меси, 11. Неймар

Резерви: 20. Александър Льотелие (вр), 16. Серхио Рико (вр), 14. Хуан Бернат, 12. Тимоти Пембеле, 13. Ел Шадайле Битшиабу, 18. Карлос Солер, 17. Исмаел Гарби, 19. Уорън Заир-Емери, 15. Уго Екитике 

Старши треньор: Кристоф Галтие


Главен съдия: Франсоа Летесие, Франция

Стадион: „Стад Велодром“, Марсилия, Франция