На 34 години Меси вече не е играч за фланга, но Почетино явно не разбира

Революцията „Меси“ на „Парк де Пренс“ не се състоя. Трансферът на Лео в ПСЖ бе възприет не просто като събитието на година, а за цялата история на Лига 1. Трансферът на най-добрия играч за всички времена засега обаче води до една голяма нула. Нито един гол, нито пък асистенция срещу Реймс, Рен, Марсилия и Лион. Аржентинецът не е затъвал в подобна дупка в първите си четири шампионатни двубоя за последните 16 години. За да открием подобно зацикляне в кариерата му, трябва да върнем лентата назад чак до 2005 г.

Но причината за това не е само в Лео. В Марсилия той бе забит на десния фланг при 4-2-3-1 с Килиан Мбапе на върха на атаката. Неймар действаше като класическа десетка зад нападателя, а Ди Мария бе на лявото крило. Няма треньор в света, който да е пускал Меси на тази позиция от години, нито в Барселона, нито в националния отбор на Аржентина. През миналия сезон той бе голмайстор №1 на Ла Лига, но тогава играеше по централната ос на атаката, близо до наказателното поле, където се чувства най-удобно и е най-ефикасен. И тук не става въпрос за лични предпочитания, а за обективни обстоятелства. Лео просто вече няма необходимата физика за типичен флангови футболист. С годините той се превърна в съвършения хибрид, който едновременно раздава топката и завършва атаката, участвайки във всички фази на изграждането й.

БГНЕС
10 снимки

Впрочем това личи и при престоя му в Париж. Там все пак се отчете с 3 гола в Шампионската лига. Единият бе от дузпа, а другите два от границата на пеналта след взаимодействие с Килиан Мбапе. Срещу РБ Лайпциг вкара изравнителния гол, когато ПСЖ мина на 3-5-2 и го вкара навътре по вертикала. Вярно е, че в ПСЖ Меси не винаги играе на фланга, за да се обясняват всичките му проблеми само с позиционирането му. Срещу Лион и Рен бе плеймейкър, но това не му помогна много. Играта просто не минаваше пред него. В сравнение с Барселона докосванията му с една трета и повече надолу. Но и за това не е виновен само той.

Идването му трябваше да рестартира Неймар. Нищо подобно обаче не се случи. Нещо повече, бразилецът преминава през най-лошия си период, откакто е в клуба. Приятелят му Анхел Ди Мария? Същата история. В Шампионската лига аржентинецът бе наказан, а в Марсилия Почетино го прати на лявото крило – пост, на които не е играл от години. Така поне за момента Лео може да разчита единствено на взаимодействие с Мбапе. Последното също не се случва особено често, но в случаите, когато става, нещата се получават. Именно Килиан даде асистенциите за първите два гола на Лео в ПСЖ и му изработи дузпата срещу РБ Лайпциг. Двамата бяха най-сериозната заплаха за вратата на противника и срещу Марсилия, дори когато парижани бяха останали с човек по-малко след червения картон на Хакими.

Мбапе обаче няма как да играе за Меси по дефиниция. Напротив, на този етап по-вероятно е да се случи обратното. Така смята и бившият халф на ПСЖ Едуар Сисе, който днес е телевизионен консултант. „Когато Меси дойде, той бе представен като шефа, но на терена се случва друго. Там най-важният човек в момента е Мбапе. Тъй че Лео трябва да избира. В кой отбор ще играе той? В собствения си или на Килиан. Този въпрос трябва да се реши, и то бързо. Не може да имаш няколко шефове едновременно, особено във футбола“, категоричен е Сисе.

Има и още нещо. Засега Почетино не е намерил формулата за оптималната интеграция на Меси. Впрочем ПСЖ още няма изграден профил при аржентинеца, но за сметка това има няколко съществени слабости – уязвимост по фланговете във фаза защита и липса на дълбочина в халфовата линия. Обичайно тези проблеми се компенсират с индивидуалната класа на изпълнителите. На 34 години Меси продължава да е с едно ниво над останалите, но вече му е доста трудно да направи разликата сам, особено на топниво.

И нека си го кажем. Меси е гений, но не е роден лидер. Източници от съблекалнята разкриват, че в ПСЖ той не говори много и общува основно с приятелите си Неймар и Ди Мария. Затова към днешна дата в Париж трябва да гледат на него като на свръхлуксозен бонус, но не и като човек, който радикално ще промени ситуацията.


Автор: ПАРИЗИЕН, превод Мач Телеграф