Големите първенства продължават да печелят все повече

 източник: Gulliver/GettyImages

източник: Gulliver/GettyImages

Общите приходи на "Петте големи" европейски първенства (Бундеслига, Ла Лига, Лига 1, Висша Лига, Серия А) вече надвишават 13,4 млрд. евро, като през последното десетилетие са се увеличили над два пъти според 26-тото издание на Годишния преглед на футболните финанси, изготвен от Спортната Бизнес група на Делойт. 

Новите договори за права за излъчване на първенствата в Германия, Италия и Испания, в съчетание със старта на новия цикъл на УЕФА и правата за неговото излъчване са довели до общ ръст на приходите на "Големите пет" в размер на 1,4 млрд. евро (12%). Общият размер на европейския футболен пазар възлиза на 24.6 млрд. евро, което е с 13 % повече от сезон 2014/15. 

Убедителни лидери по приходи продължават да са клубовете от английската Висшата лига, генерирайки общо 4.9 млрд. евро приходи през 2015/16 в сравнение с 4.4 млрд. приходи през 2014/15. 

Новите договори за права за излъчване, които влязоха в сила за сезон 2016/17 ще запазят това лидерство над останалите европейски първенства и в бъдещите издания на Годишния преглед на футболните финанси.

Общите приходи на клубовете от германската Бундеслигата в размер на 2.7 млрд. евро я поставят на второ място по приходи сред останалите футболни лиги в Европа. Новите международни права за излъчване подкрепят общия ръст на приходите от 320 млн. евро (13%). 

Топ клубовете на испанската Ла Лига генерират приходи в размер на 2.4 млрд. евро с 19 % (384 млн. евро) повече в сравнение с 2014/15. Това до голяма степен се дължи на новия модел за продажби на колективни права за излъчване. След сделката с едногодишен преходен период, която започна през 2016/17, с новата тригодишна сделка на Ла Лига, в следващия преглед на Футболните финанси, испанското първенство ще изпревари Бундеслигата - макар и за малко - като втората европейска лига, генерираща най-много приходи. 

Клубовете от Серия А увеличават приходите си със 7% до 1.9 млрд. евро, което се дължи на разширеното и подобрено споразумение за медийни права, нарастването на разпределението на средства към клубовете, участващи в турнирите на УЕФА и 12 % ръст на приходи от реклами. 

Клубовете във френската Лига 1 са увеличили приходите си с 5% до 1.5 млрд. евро през 2015/16 . Пари Сен-Жермен за втори пореден сезон е причина за близо 60% от общия ръст на приходите в тази дивизия. 

Общите разходи за заплати сред "Големите пет" европейски лиги се увеличава с 10% до 8.2 млрд. евро през 2015/16. Ръстът на приходите надхвърля ръста на разходите за заплати, като средното съотношение на заплатите към приходите намалява от 62% на 61%. Четири от "големите пет" първенства отчитат съотношение на заплатите към приходи в размер по-малък от 70%, а съотношението от 49 % при Бундеслигата се случва за трети път през последното десетилетие, когато една от "големите пет" лиги е похарчила по-малко от половината приходи за заплати. И трите пъти, когато това е постигано, е било от Бундеслигата.
 
Клубовете от Висшата Лига генерираха по-голяма оперативна печалба (в която не се включва продажбата на играчи и амортизацията) в сравнение с всички останали футболни лиги на глобално ниво (683 млн. евро) през 2015/16. Общата оперативна печалба на клубовете от Ла Лига e в размер на близо 400 млн. евро, нареждайки ги преди Бундеслигата (284 млн. евро) като втора най-печеливша лига. Клубовете от Италия и Франция отчитат обща загуба от оперативна дейност (от 38 млн. евро и от 98 млн. евро, съответно), макар и доста намалена що се отнася до италианските клубове в сравнение с 2014/15. /БТА

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 

Франция