Отборът на Германия победи без проблем Беларус с 4:0 в евроквалификация от група "С" и официално вече се класира на еврофиналите идното лято. Матиас Гинтер откри резултата в 41-ата минута. Леон Горецка удвои в 49-ата, а Тони Кроос направи резултатът класически в 55-ата минута. В 83-ата минута, с втория си гол в срещата, Кроос оформи и крайният резултат от 4:0. Като цяло немците не оставиха никакви шансове на гостите и контролираха срещата изцяло. Все пак след четвъртия гол домакините се отпуснаха и можеха да допуснат попадение, но капитанът Мануел Нойер спаси дузпа. Домакините отправиха общо 31 удара по посока вратата на Беларус, като само през първата част те бяха 23. 

С тази победа футболистите на Йоаким Льов се изкачват до първата позиция в касирането в група "С" с актив от 18 точки и няма как да бъдат изместени от някое от първите две места. В последния си двубой от квалификациите световният шампион от 2014 година приемат Северна Ирландия във Франкфурт във вторник вечерта. 

В другия двубой от групата Северна Ирландия и Холандия не успяха да се победят и завършиха при резултат 0:0. Домакините също така изпснаха и дузпа чрез Стивън Дейвис 32-ата минута, след като той не уцели вратата. Така "лалетата" на практика си осигуриха участие на европейските финали догодина, като остават на втората позиция с 16 точки. Северна Ирландия са трети с 13, но заради показателите в директните маочве с Холандия, нямат да имат шанс дори и при победа над "бундестима". Футболистите на Роналд Куман приемат Естония в последния си двубой. 

GettyImages/Gulliver
23 снимки


ГЕРМАНИЯ – БЕЛАРУС 4:0

1:0 Матиас Гинтер 41'

2:0 Леон Горецка 49'

3:0 Тони Кроос 55'

4:0 Тони Кроос 83'

Първият удар към една от двете врати дойде в третата минута, когато Леон Горецка опита изстрел, но в аут. Тони Кроос също отправи удар по посока на вратата на гостите в 10-ата минута, но топката се удари в защитник и излезе в ъглов удар.

Първите минути минават под диктовката на "бундестима", но до този момент няма сериозни положения.

Най-чисатата ситуация до момента дойде в 15-ата минута, когато Матиас Гинтер отправи хубав удар от границата на наказателното поле, но вратарят Александър Гутор успя да избие, насочената в долния му десен ъгъл, топка в корнер. След неговото изпълнение топката отново стигна до Гинтер, който този път стреля в аут. Секуни след това Серж Гнабри се размина с кълбото пред вратата на гостите след хубаво подаване отдясно. 

Последваха удари на Кроос и Тимо Вернер, които обаче не успяха да затруднят Гутор. В 24-ата минута Гнабри получи шанс да стреля, но от малък ъгъл прати топката в аут.

Немците продължиха с обсадата на вратата на Беларус с изстрели от страна на Гнабри и Кроос, които обаче не успяха да се превърната в гол. 

В 38-ата минута Кроос стреля от пряк свободен удар, но право във ръцете на вратаря Гутор.

Две минути след това дойде и най.чистата ситуация за гостите. Игор Стасевич получи подаване на границата на пенартерията и отпави фалцов изстрел, но Мануел Нойер спаси вратата си акробатично.

60 секунди по-късно Германия откри резултата. Серж Гнабри проби отдясно в наказателното поле и подаде по земя, където Матиас Гинтер беше изпуснат и засече елегано с пета от няколко метра - 1:0.

В последната минута от първото полувреме Илкай Гюндоган проби добре и влезе в наказателнто поле, но изстрелът му се оплете във външната страна на мрежата.

Втората част започна както и първата - с натиск на "бундестима" и още в 49-ата минута резултът стана 2:0. Кроос подаде по земя от ъглов удар в наказателното поле, където Гинтер подмина топкака и тя стигна до Леон Горецка на границата на пенлтерията, който без забавяне стреля по тревата и намери долния ляв ъгъл на Гутор за 2:0.

В 54-ата минута Вернер отправи силен удар, но стражът на гостите еспя да избие в ъглов удар.

Минута след това обаче резултатът стана 3:0. Лукас Клостерман и Гинтер комбинираха отдясно и последният подаде на границата на наказателното поле. Там без подготовка Кроос нанесе силен удар, който влетя във мрежата на Гутор за трети път.

След този гол домакините понамалиха темпото и вече по-рядко застрашаваха вратата на Гутор. В игра за Германия се появи Юлиан Брандт в 68-ата минута на мястото на Вернер.

В 70-ата минута Игор Стасевич пропусна златна възможност да намили резултата, след като негов удар с глава от точката за дузпа премина встрани от вратата. 

Пет минути по-късно гостите получиха шанс да изпълнят дузпа. Резервата Витали Лисакович изведе в наказателното поле Павел Нехайчик, който бе съборен от Робин Кох и съдията Орел Гинфелд посочи бялата точка. Зад топката застана Стасевич, но капитанът на Германия Мануел Нойер спаси неговия изстрел и запази вратата си "суха".  

Футболистите на Йоаким Льов стигнаха и до четвърто попадение в 83-ата минута. Илкай Гюндоган влезе в наказателното поле и подаде на Тони Кроос, който с едно движение се обърна с лице към вратата, нагласи си топката и стреля по земята в долния десен ъгъл на вратата на Беларус - 4:0. 

Минута след това Джанлука Валдшмит замени Серж Гнабри. В последните минути на срещата се появи и Себастиан Руди, който замени именно Валдшмит, който излезе с контузия.

Стартови състави на двата отбора:

Германия (4-3-3): 1. Мануел Нойер (к) – 13. Лукас Клостерман, 4. Матиас Гинтер, 2. Робин Кох, 14. Нико Шулц – 21. Илкай Гюндоган, 6. Джошуа Кимих, 8. Тони Кроос – 18. Леон Горецка, 20. Серж Гнабри, 9. Тимо Вернер

Старши треньор: Йоаким Льов

Беларус (4-4-2): 1. Александър Гутор – 5. Денис Поляков, 4. Никита Наумов, 3. Александър Мартинович (к), 21. Сергей Матвейчик – 23. Павел Нехайчик, 18. Иван Маевски, 2. Станислав Драгун, 7. Юри Ковалев – 19. Денис Лаптев, 22. Игор Стасевич

Старши треньор: Михаил Маркел

Главен съдия: Орел Гринфелд, Израел

Стадион: „Борусия-Парк“, Мьонхенгладбах, Германия