Горан Пандев е считан за един от най-великите македонски играчи в цялата история на страната, а от Англия твърдят, че 37-годишният стрелец е по-стар от съществуването именно на държавата, която представлява.

Ветеранът бе с ключова роля за класирането на отбора на UEFA EURO 2020, след като реализира гол срещу Грузия в плейофния финал и така се утвърди като национален герой. Интересен факт е, че Пандев дори е цяла футболна ера в популярния футболен симулатор – Football Manager, пише още TalkSport от Острова.


Всички мачове от UEFA EURO 2020 може да гледате на живо в Gong.bg!


Роден в Северна Македония - страна, която дълго време бе част от бившата Югославия, нападателят прекарва голяма част от кариерата си в Италия, играейки за едни от най-добрите клубове на Ботуша.

Той се е състезавал за Лацио, Наполи, Дженоа и Интер, като при „нерадзурите” е част от златния требъл, който тимът постига под ръководството на Жозе Моуриньо през сезон 2009/10. Пандев също така е играл и за Галатасарай.

За Интер Горан Пандев е с важна роля, след като играе като „фалшива деветка”, но също така играе и много отдадено в защитен план, получавайки доверието на легендарния португалски специалист.

Пандев е първият македонец, който вкарва 100 попадения в едно от Топ 5 първенствата на Европа. Северна Македония се сдобива с независимост от Югославия през 1991-а година, а така Пандев на практика е седем години по-стар от своята страна.

„За всички нас е мечта да отидем да играе на Европейското първенство”, каза той след класирането на отбора му.

„Искам да помогна на момчетата, защото това е млада група, която има големи качества и те го заслужават”.

Първият гол, отбелязан за западната ни съседка в квалифиакции датира от 7-и септември 1994-а година, когато Митко Стойковски вкарва срещу Дания в Скопие. „Този гол, който вкарах срещу Грузия, е един от най-чаканите от мен в голям турнир”, добави Пандев.

Със своите 118 мача и 37 гола той със сигурност е талисман и лидер за отбора на „червените лъвове”.