Селекцията на Нидерландия не допусна никаква изненада в хода на трите си мача в група C на UEFA EURO 2020. „Лалетата” поразиха с изразителното 3:0 Северна Македония в „гостуването си” на „Йохан Кройф АренА”.

Срещата бе емблематична, след като капитанът на северномакедонците Горан Пандев се оттегли от националния отбор, за който има изиграни 122 срещи.

Иначе, головете в Амстердам бяха реализирани от Мемфис Депай през първата част, а Джорджинио Вайналдум се разписа два пъти през втората част. Съставът на Северна Македония пък вкара два гола в хода на мача, но и двете попадения бяха отменени от страничените съдии, след като имаше засади на Иван Тричковски и Дарко Чурлинов. Успехът направи така, че нидерландците завършиха безапелационно на първото място в групата и на осминафиналите ще играе срещу заел трето място отбор, а срещата ще се играе в Будапеща. Интересен факт е, че "лалетата" ще играят финална фаза на Европейски първенства за пръв път от 2008-а година насам.

Преди старта на срещата нидерландците постъпиха страхотно спрямо капитана на Северна Македония - Горан Пандев. Както е известно, това е последният мач за националния отбор за ветерана, а капитанът на "лалетата" Джорджинио Вайналдум му подари титулярната фланелка на Нидерландия с неговото име на гърба и №122, колкото изиграни мачове има Пандев за "червените рисове". Северномакедонците завършиха дебютното си участие на Евроепейски първенства с нулев актив и голова разлика 2:8.

В деветата минута символичните домакини реализираха гол, който бе отменен. Съседите направиха добро нападение, а Горан Пандев изведе Иван Тричковски, който матира Маартен Стекеленбург, но флагът на страничния съдия бе вдигнат резонно, тъй като Тричовски бе в засада. На кадрите се видя след прегледа на VAR, че дясното стъпало на Тричковски е зад последния в защитата на нидерландската отбрана.

Северномакедонците продължиха да играят с голямо самочувствие и бяха близо до това да вкарат гол в 22-ата минута. Пандев подаде успореден пас към Трайковски на границата на наказателното поле на "лалетата". Той отправи мощен изстрел с десния крак, но топката се отби в левия страничен стълб на вратата, пазена от Сетекеленбург.

100 снимки

"Лалетата" направиха смъртоносна контраатака в 25-ата минута и откриха резултата. Блинд атакува остро топката с шпагат през Пандев, който имаше претенции за нарушение, което не бе удовлетворена от рефера Ковач. С кълбото тръгна Донил Мален, който преодоля трима бранители на Северна Македония и в центъра комбинира с Депай. Мемфис продължи надясно, където отиде именно Мален. Той продължи напред по крилото в наказателното поле на домакините влязоха Вайналдум и Депай. Вторият получи пас по земя и насочи топката с десния крак, правейки безпомощен Столе Димитриевски - 0:1 за Нидерландия.

Четири преди края Висар Муслиу се извиси над всички при корнер, но ударът му с глава не бе достатъчно добър, за да се наложи Стекеленбург да прави спасяване. В 43-ата минута нидерландците имаха шанс да вкарат втори гол. Мемфис Депай проби отляво в наказателното поле на северномакедонците. Той финтира с лекота Велковски, след което се справи също и с Тричковски. Послевда удар към вратата на домакините, но Димитриевски направи спасяване.

Пет след подновяването на играта нидерландците можеха да вкарат втори гол. Страхотно центриране от корнер на Стивън Бергвайн към Де Лихт, а бранителят връхлетя върху топката и отправи силен удар с глава, но Иван Тричковски изчисти от голлинията.  Натискът на "лалетата" даде резултат в 52-ата минута и те вкараха своя си гол. Мемфис Депай проби отляво в наказателното поле на Северна Македония и даде уникален успореден пас към Джорджинио Вайналдум, който отблизо нямаше как да не порази вратата на съперника - 2:0 за Нидерландия.

В 56-ата минута пък се видя първият точен удар за Северна Македония. Енис Барди шутира силно от фаул, но Маартен Стекеленбург отклони топката встрани. Две по-късно Вайналдум реализира третия гол в мача за "лалетата" и втория свой в срещата. Донил Мален изведе перфектно Мемфис Депай зад отбраната на Северна Македония в наказателното поле. Ударът на новия нападател на Барса бе отразен от Димитриевски, но той прати топката право във Вайналдум, който отблизо нямаше как да сбърка със своя гол №25 за националния отбор на Нидерландия - 3:0.

В 61-ата Джини Вайналдум можеше да оформи своя хеттрик в срещата. Риан Гравенберх бе изведен вляво с перфектен пас и проби напред. Младата надежда на нидерландския футбол даде пас по земя към Вайналдум, който намери топката с външен удар, но я прати над напречната греда на вратата на Столе Димитриевски.

Секунди след появата си на терена Вут Вегхорст можеше да запише името си сред реализаторите. Френки Де Йонг напредна през средата и стигна дъгата на наказателното поле на северномакедонците. Той сви вдясно за Вегхорст, като елиминира Дарко Велковски с това подаване. Нападателят шутира силно, Димитриевски не успя да се намеси, но топката се отби в напречната греда.

В 68-ата минтуа Горан Пандев бе заменен от Тихомир Костадинов. Целият отбор на Северна Македония направи шпалир на своята легенда, която се развълнува, напускайи терена на "Йохан Кройф АренА". Целият стадион в Амстердам аплодира северномакедонския нападател, като на трибуните беше бившият му съотборник в Интер Милано - Уесли Снайдер.

Gulliver/GettyImages
13 снимки

В 72-ата минута северномакедонците вкараха гол, но и този беше отменен. Зад отбраната на Нидерландия бе изведен Дарко Чурлинов, който напредна и реализира гол, но за втори път в мача страничният рефер вдига флага си и отменя гол на домакините.

До края на срещата мачът се отвори сериозно, като и двата отбора имаха шансове за поапдения, но зрителите на стадиона в нидерландската столица не видяха повече. Така вече Нидерландия се готви за 1/8-финалите на UEFA EURO 2020™, докато Северна Македония стяга куфарите обратно за Скопие.

FT / СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ 0:3 НИДЕРЛАНДИЯ

0:1 Мемфис Депай (24)

0:2 Джорджинио Вайналдум (52)

0:3 Джорджинио Вайналдум (58)

Стадион: "Йохан Кройф АренА" /Амстердам/

Рефер: Ищван Ковач /Румъния/

Стартови състави:

Северна Македония: Димитриевски – Адеми, Муслиу, Тричковски, Алиоски, Трайковски, Пандев /к/, С. Ристовски, Д. Велковски, Барди, Елмас

Нидерландия: Стекеленбург – Де Лихт, Де Фрай, Вайналдум, Депай, Ван Аанхолт, Гравенберх, Блинд, Мален, Ф. Де Йонг, Дъмфрис