Донякъде логично, селекцията на Англия триумфира в група D на UEFA EURO 2020. „Трите лъва” постигнаха втори успех, след като сразиха с минималното 1:0 Чехия на „Уембли”. Вторият гол в турнира за англичаните реализира Рахийм Стърлинг, който се разписа с глава в 12-ата минута.

По този начин "трите лъва" финишираха на първо място и не позволиха на чехите да финишират втори, след като Хърватия победи с 3:1 Шотландия в другата среща. Хората на Гарет Саутгейт ще играят срещу втория от група F, като той ще стане ясен на 23-и юни. Вариантите пред Англия са три: Германия, Португалия или Франция. Илюзорен е шансът албионците да се изправят срещу Унгария, които задължително трябва да победят в дуела си Германия и да се надяват Франция да победи Португалия в другата среща от тази група.

Чехите също продължават към осминафиналната фаза, след като техните четири точки са напълно достатъчни, за да се наредят сред най-добрите четири от третите, завършили отбори на UEFA EURO 2020.

Дебют за англичаните в турнира направиха Джордан Хендерсън, Хари Магуайър, Букайо Сака и Джейдън Санчо.

Чехия - Англия

източник: sofascore.com


Ранен английски щурм се разпростря на "Уембли" и той можеше да доведе до бърз гол след по-малко от две минути игра. Хари Кейн изведе прекрасно Стърлинг зад чешката отбрана. Той овладя, а Вацлик тръгна да скъсява ъгъла. Бързоногият нападател на "трите лъва" прехвърли стража, ала топката се отби в левия му страничен стълб след параболичния изстрел.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

Настъпателността на британците даде резултат в 12-ата минута. Букайо Сака комбинира с Джак Грийлиш, като англичаните направиха многоходова комбинация. Халфът на Астън Вила достави меко центриране към далечната греда, където бе оставен непокрит Стърлинг и той с глава отблизо матира Вацлик за 1:0.

Пресата на англичаните работи перфектно срещу чешкия тим, който трудно организираше нападения посока вратата на Пикфорд. Чехите опитваха да изнасят топката по двете си крила, но крайните бранители на "трите лъва" бяха разположени високо по терена. В 26-ата минута Хари Кейн нанесе първия си точен удар в турнира. Капитанът на "трите лъва" бе намерен в наказателното поле на Чехия и с лекота финтира Томаш Калас. Така той си отвори път за удар, който бе нанесен, но Вацлик с лявата си ръка спря топката да не влезе във вратата му.

Чехите стигнаха до чудесна възможност за гол две по-късно. Томаш Холеш шутира силно от средна дистанция и принуди Пикфорд да се разтяга, за да направи чудесно спасяване. В 35-ата се видя нов изгоден шанс за чехите да изравнят резултата. Якоб Янкто бе потърсен в наказателното поле на Англия и опита акробатичен изстрел, но Шоу изчисти с глава. Топката отиде право в Соучек, който стреля мигновено от 20-ина метра, ала кълбото премина встрани от вратата, пазена от Джордан Пикфорд.

В 37-ата минута Люк Шоу бе вляво и центрира остро в наказателното поле на Чехия. Цоуфал постави крака си срещу кълбото, но го прати заплашително към вратата на Вацлик, който трябваше да прави спасяване и да чисти в корнер, от който не произлезе нищо вълнуващо за символичните гости в тази среща.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

На почивката в игра за англичаните се появи Джордан Хендерсън, който записа първи минути с екипа на "трите лъва" на UEFA EURO 2020. Втората част стартира, както и първата. Англичаните натиснаха своя опонент, но с тази разлика, че този път нямаше гол във вратата на Томаш Вацлик. След малко повече от час игра за чехите в игра се появи 17-годишният нападател Адам Хложек. В 55-ата Хари Кейн шутира диагонално посока вратата на Чехия, но Ян Борил с тяло блокира удара на капитана на Англия.

В 68-ата минута Хари Магуайър падна в наказателното поле на Чехия и претендира за дузпа за Англия, но реферът Диаш не остана особено впечатлен от исканията на бранителя на Манчестър Юнайтед. Четири преди края Джордан Хендерсън реализира попадение, след като получи пас от Джюд Белингам, но то бе отменен, след като халфът бе в засада.

Англия ще играе срещу втория от група F идния вторник, 29-и юни от 19 часа българско време. Срещата ще може да гледате на живо в сайта Gong.bg.

FT  ЧЕХИЯ 0:1 АНГЛИЯ 

0:1 Рахийм Стърлинг (12)

Стадион: "Уембли" /Лондон/

Рефер: Артур Диаш /Португалия/

Стартови състави:

Чехия: 1 Томаш Вацлик, 3 Ондрей Челустка, 5 Владимир Цуфал, 6 Томаш Калаш, 8 Владимир Дарида (64' 2. Алекс Крал), 9 Томаш Холеш (85' 20 Матей Видра), 10 Патрик Шик (76' 24 Томаш Пекхарт), 12 Лукаш Масопуст (19 Адам Хложек), 14 Якуб Янкто (13 Петър Шевчик), 15 Томаш Сучек, 18 Ян Боржил

Англия: 1 Джордан Пикфорд, 2 Кайл Уокър, 3 Люк Шоу, 4 Деклан Райс (46' 8 Джордън Хендерсън), 5 Джон Стоунс (79' 15 Тайрън Мингс), 6 Хари Магуайър, 7 Джак Грийлиш (68' 26 Джюд Белингам), 9 Хари Кейн, 10 Рахийм Стърлинг (67' 11 Маркъс Рашфорд), 14 Калвин Филипс, 25 Букайо Сака (84' 17 Джейдън Санчо)