Англия на Гарет Саугейт изживя някои паметни мигове в последните месеци. "Трите лъва" стигнаха до 4-то място на Мондиал в Русия, а в края на ноември по емоционален начин се добраха и до Финалната четворка на Лигата на нациите.

Англия и България са в една квалификационна група за ЕВРО 2020 (заедно с тимовете на Чехия, Черна гора и Косово). Но ето какво трябва да знаем за възхода на англичаните от последните месеци.

Една от основните причини се корени в новата модерна база на Англия, на която националите да се подготвят и тренират.

Гарет Саутгейт е друг основен фактор. Той бе част от структурите на националните гарнитури, познавайки ги отвътре. Така той влиза в първия отбор с идеята да промени режима, с който играчите живеят по време на големите турнири. Англия експериментира много с начина на живот на играчите по време не големите турнири - както за юноши и младежи, така и за първия тим. Промените бяха по-скоро стратегически.

Основната на целия възход е работата с младите играчи. В структурите на този отбор има и много сериозна промяна към екипен принцип. Колективът играе сериозна роля.

Философията, върху която Саутегейт изгражда националния отбор, е свързана най-вече с дисциплина, себераздаване до краен предел и етичност в съблекалнята.

Връзките с пресата на селекционера също са специфични. Медиите имат все по-голям достъп до националния отбор, а и като цяло Саутгейт успя да спечели доверието на самите журналисти.

Англия изглежда израснала в тактически, техническо и етическо отношения на терена и в съблекалнята.