Националните отбори на Унгария и Франция изиграха зрелищен двубой, който обаче завърши без победител при резултат 1:1 във втори мач от група „F“ на UEFA EURO 2020. Атила Фиола изведе "маджарите" напред в добавеното време на първата част, но Антоан Гризман изравни в 66-ата минута. 

Gulliver/GettyImages
61 снимки

И двата отбора могат да съжаляват за изпуснатия шанс за победата. "Маджарите" стартираха уверено двубоя пред 60-те хиляди зрители на "Пушкаш Арена". Французите обаче поеха инициативата и направиха редица пропуски, за което бяха наказани в самия край на първата част, когато се оказаха назад в резултата. През втората част "петлите" натиснаха и успяха да стигнат до изравняването, но не и до крайния успех. Като цяло унгарците изиграха перфектно двубоя, от тактическа гледна точка, и показаха много силна игра в защита, което им спечели точка от двубоя. 

По този начин "маджарите" спечелиха първа точка в актива си на турнира и заемат третата позиция. Французите пък пропуснаха шанса да си осигурят място на 1/8-финалите, но въпреки това остават начело в група "F" с 4 пункта. По-късно тази вечер обаче Португалия може да измести световния шампион, ако стигне до успеха срещу Германия. В последния кръг Унгария играе с "бундестима", докато Франция среща Португалия.    


Домакините започнаха по-настървено срещатат и първи получиха шанс да застрашат вратата на съперника. В четвъртата минута унгарците получиха право да изпълнят свободен удар отляво на наказателното поле, но след центрирането, топката бе изчистена от Рафаел Варан.

Унгария продължи да атакува в първите десетина минути, но до нови опасности пред Юго Лорис не се стигна. 

В 14-ата минута французите пропуснаха да излязат напред в резултата. Карим Бензема получи топката пред наказателното поле от Килиан Мбапе и шутира по тревата, но вратарят Петер Гулаши изби. Гризман стигна до топката и опита да направи добавка, но от няколко метра стреля право в Гулаши.

Три минути след това отново "петлите" получиха възможност за попадение. Люка Дин центрира отляво за Мбапе в наказателното поле, който бе оставен непокрит. Нападателят се извиси и стреля с глава, но от 5-6 метра прати топката покрай лявата греда на Гулаши.

След първоначалния натиск на Унгария, французите се събудиха и тръгнаха в атака. В 21-ата минута отново имаха отличен шанс, когато Дин свали с глава за Бензема отляво в наказателното поле. Стрелецът на Реал Мадрид копна топката за Мбапе, който стреля с глава, но над вратата на унгарците.

В 26-ата минута се наложи да бъде извършена принудителна смяна за Унгария. Капитанът Адам Салай напусна с контузия и бе заменен от Неманя Николич.

Пет минути по-късно французите направиха поредния си пропуск в двубоя. Мбапе бе изведен отдясно в наказателното поле от Пол Погба и технично, с пета, намери Бензема, който остана сам срещу Гулаши и шутира от точката за дузпа, но покрай вратата.

В 34-ата минута Мбапе получи на границата на наказателното поле от Погба, финтира цели трима играчи на „маджарите“ и опита да намери далечния ъгъл, но неточно. Три минути след това Погба направи пробив отдясно и реши да стреля в близкия ъгъл, но прати топката в аут.

Точно, когато всички чакаха края на първото полувреме, Унгария дочака своя шанс и поведе в резултата. Крайният защитник на „маджарите“ Атила Фиола се пребори с Павар, който вече имаше жълт картон, за топката и премина зад гърба на френския футболист, за да бъде изведен от Атила Салай. След това Фиола напредна отляво в наказателното поле, задмина и Варан, след което с перфектен удар прати топката в близкия ъгъл на Лорис за 1:0.

В началото на втората част французите опитаха да наложат натиск, който обаче не доведе до сериозни опасности пред вратата на "маджарите". 

Погба отправи удар от около 25 метра в 51-ата минута, но топката прелетя над вратата на Гулаши.  

Селекционерът на "петлите" Дидие Дешан пръв посегна към смените. В 57-ата минута той пусна в игра Усман Дембеле и извади Адриен Рабио от полузащитата, което подсказваше за намеренията на специалиста за по-офанзивна игра от неговия тим. 

Именно Дембеле можеше да изравни резултата само две минути по-късно, когато нацели страничната греда на вратата на Унгария. Погба комбинира с крилото на Барселона, след което Дембеле проби отдясно, влезе в наказателното поле и шутира силно към близкия ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Гулаши.

Натискът на Франция даде резултат и отборът изравни в 66-ата минута. Вратарят на „петлите“ Юго Лорис прати топката към наказателното поле на „маджарите“, където Мбапе настойчиво се пребори за нея с двама защитници и достигна до кълбото почти до аутлинията. Звездата на ПСЖ даде успореден пас, който намери Гризман, а футболистът на Барселона изравни резултата след силен и точен удар от близко разстояние.

Три минути след попадението Гризман центрира от свободен удар в наказателното поле, където Мбапе опита да намери близкия ъгъл на вратата с труден удар от воле, но кълбото прелетя в аут.

В 74-ата минута Роланд Шалай стреля от границата на наказателното поле, но без проблеми за Лорис.

Франция натисна отново в търсене на пълния обрат и в 81-ата минута бе много близо до тази цел. Резервата Оливие Жиру комбинира с Мбапе в наказателното поле и нападателят на ПСЖ стреля мощно, но вратарят на „маджариите“ парира удара.

До края на срещата "петлите" така и не успяха да намерят нов път към вратата на Гулаши и двата тима завършиха наравно при резултат 1:1.


FT | УНГАРИЯ – ФРАНЦИЯ 1:1

1:0 Атила Фиола 45+2'

1:1 Антоан Гризман 66'

Жълти картони: Бенжамен Павар (Франция); Ендре Ботка (Унгария) 

Стартови състави на двата отбора:

УНГАРИЯ (3-5-2): 1. Петер Гулаши – 21. Ендре Бока, 6. Вили Орбан, 4. Атила Салай - 7. Лоик Него, 15. Ласло Клейнхейслер, 8. Адам Наги, 13. Андрас Шафер, 5. Атила Фиола - 20. Роланд Салай, 9. Адам Салай   

Селекционер: Марко Роси

ФРАНЦИЯ (4-3-1-2): 1. Юго Лорис (к) – 18. Люка Дин, 3. Преснел Кимпембе, 4. Рафаел Варан, 2. Бенжамен Павар - 14. Адриен Рабио, 13. Н'Голо Канте, 6. Пол Погба - 7. Антоан Гризман - 19. Карим Бензема, 10. Килиан Мбапе

Селекционер: Дидие Дешан


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Ференц Пушкаш“, Будапеща, Унгария,