Националният отбор на Швеция надигра Полша след истински трилър в последен мач от група "E" на UEFA EURO 2020. "Тре крунур" спечели по изключитено драматичен начин с резултат 3:2 и по тази начин завърши на първо място в своята група. Емил Форсберг откри още във втората, а в 59-ата минута удвои. Роберт Левандовски обаче намали с чудесен гол в 61-ата, а в 84-ата минута изравни. Все пак резервата Виктор Клаесон донесе победата за шведите с гол в третата минута от добавеното време. 

Gulliver/GettyImages
77 снимки

И двата тима дадоха всичко от себе си в името на успеха, но Швеция се оказа на печелившата страна. Те стартираха ударно и поведоха още във втората минута. Поляците можеха да изравнят, но на два пъти и то в рамките на секунди, Левандовски удари напречната греда. През втората част вихреното темпо проъдлжи с пълна сила. "Тре крунур" стигна до втори гол, но вездесъщият Левандовски върна Полша в двубоя. С по-силни нерви се оказаха шведите, които успяха да изтъргнат победата и трите точки в заключитилените секунди на двубоя. 

С този успех Швеция спечели групата си и се класира за 1/8-финалите след две победи и едно равенство (7 точки), докато Испания завърши на на втора позиция с 5 точки и също продължавакъм елиминационната фаза. Полша отпада, след като остава само с една точка на последното четвърто място.     


Шведите стартираха ударно и още преди да са изтекли и две минути резултатът бе открит в тяхна полза. Александър Исак бе спрян Камил Узвяк пред пеналтерията, но топката попадна в звездата на РБ Лайпциг Емил Форсберг. Той навлезе в наказателното поле отляво и с прекрасен удар не остави шансове на Войчех Шчесни с удар от 10-12 метра. Това e и втория най-бърз гол на европейско първенство след попадението на Дмитрий Кириченко от Русия срещу Гърция през 2004-а година.

След попадението Швеция продължи да контролира топката е не позволяваше на поляците да преминат дори и центъра на терена, до нови положения пред вратата на Шчесни не се стигна. След 15-ата минута обаче Полша започна да поглежда по-смело към вратата на Робин Олсен. 

В 17-ата минута те бяха много близо до изравняването, но само късмета покри Швеция. Топката бе центрирана от корнер в наказателното поле, където Роберт Левандовски стреля с глава, топката се отби от напречната греда. Тя обаче отново попадна в капитана на поляците и отново с глава намери за втори път горната греда. След това Микаел Лустиг попречи на Грегорш Криховяк да направи добавка отблизо и топката бе изчистена.      

В следващите минути Полша продължи да натиска в търсене на гола, но точните удари към вратата на шведите, липсваха.  

Чак в добавеното време на първата част дойде и първият точен удар за "Дружина полска". Пьотр Жиелински си нагласи топката и стреля силно извън наказателното поле, но вратарят Олесн изби с една ръка над гредата.

Две минути след началото на втората част отново Жиелински стреля от дистанция, но и отново Осен спаси.

В 50-ата минута пък и вратарят на Полша Войчех Шчесни показа своята класа. Робин Куейсон проби отдясно в наказателното поле, успя да се справи с двама играчи на Полша и шутира, но стражът на Ювентус парира удара.

Две минути по-късно Криховяк стреля от двайсетина метра, но Олсен беше на мястото си и спаси с една ръка. 

В следващите минути обаче отново темпото стана вихрено. 

Швеция наниза втори гол в 59-ата минута, когато появилият се преди минути Деян Кулушевски демонстрира своята класа, след като направи прекрасен самостоятелен пробив. Той тръгна от своята половина, проби отдясно повече от 40 метра, навлезе в наказателното поле и намери Форсберг, който от границата на пеналтерията намери долния ляв ъгъл на Шчесни с кинжален удар.

Само две минути по-късно Полша се върна в мача след уникален гол на капитана Левандовски. Нападателят на Байерн Мюнхен бе намерен отляво в половината на шведите, но беше съвсем сам. Въпреки това той проби към наказателното поле, нагласи си топката на десния крак и с невероятен удар намери горния ляв ъгъл на безпомощния Олсен.

В 66-ата минута пък бившият нападател на Лудогорец Якуб Швиерчок, който се появи от пейката, вкара топката във вратата на Швеция, но попадението беше отменено заради засада. Системата ВАР потвърди решението.

"Дружина полска" натискаше все повече и повече и успя да стигне до изравняването в 84-ата минута чрез своя вездесъщ капитан Левандовски. Резервата Франковски центрира отляво към точката за дузпа, където съвсем сам бе оставен Левандовски. Таранът на Байерн овладя топката и с хубав удар я прати във вратата на Олсен за 2:2.

В началото на добавеното време на срещата капитанът на шведите Себастиан Ларсон шутира опасно от добра позиция, но над вратата на Шчесни.

Швеция обаче стигна до инфарктаната победа с гол в третата минута от добавеното време. Играчите на Яне Андерсон направиха бърза атака, а резервата Деян Кулушевски подаде към друга такава Виктор Клаесон в наказателното поле и той с хубав диагонален удар преодоля Шчесни за крайното 3:2. 


FT | ШВЕЦИЯ – ПОЛША 3:2

1:0 Емил Форсберг 2'

2:0 Eмил Форсберг 59'

2:1 Роберт Левандовски 61'

2:2 Роберт Левандовски 84'

3:2 Виктор Клаесон 90+3'

Жълти картони: Маркус Даниелсон (Швеция)

Стартови състави на двата отбора:

ШВЕЦИЯ (4-4-2): 1. Робин Олсен - 2. Микаел Лустиг, 3. Виктор Линдельоф, 24. Маркус Даниелсон , 6. Лудвиг Аугунстинсон - 7. Себастиан Ларсон (к), 20. Кристофер Олсон, 8. Алдин Екдал, 10. Емил Форсберг - 22. Робин Куасон, 11. Александър Исак 

Селекционер: Ян Андерсон

ПОЛША (3-4-2-1): 1. Войчех Шчесни - 5. Ян Беднарек, 15. Камил Глик, 18. Бартуш Бережински - 26. Тимотеуш Пухаш, 14. Матеуш Клих, 10. Грегор Криховяк, 21. Камил Жосвяк - 20. Пьотр Жиелински, 11. Карол Свидерски - 9. Роберт Левандовски (к)  

Селекционер: Пауло Соуса


Главен съдия: Майкъл Оливър, Англия

Стадион: „Газпром Арена“, Санкт Петербург, Русия


Начало: 19:00 часа

Пряко по: DIEMA, DIEMA SPORT 2, Gong.bg