Испания победи Хърватия с 5:3 след продължения в безспорно най-интересният до момента 1/8-финал на UEFA EURO 2020 на стадион "Паркен" в Копенхаген. Първо в 20-ата минута автогол на Педри и безумна грешка на Симон даде преднина на Хърватия, но в 38-ата минута Сарабия изравни. В 57-ата минута Испания обърна развоя на резултата с гол на Аспиликуета. Третият гол за Испания дойде в 78-ата минута, когато точен беше Феран Торес. В 85-ата минута резервата Оршич върна отбора си в мача, след като съумя да нанесе точен удар. В добавеното време на мача Пашалич възстанови равенството. В 100-ата минута Алваро Мората се разписа и даде нов аванс на тима си. Три минути по-късно Оярсабал направи резултата 5:3, което се оказа и крайният резултат в мача.

Gulliver/Getty Images
81 снимки

Как се разви двубоят минута по минута вижте тук - Gong.bg.

Още в началните мигове на двубоя Гая можеше да изкочи на голова позиция, но не сполучи и топката се оказа в ръцете на Ливакович. Малко по-късно и Коке имаше възможност да тормози съперниковата защита и вратар, но не сполучи.
 

Статистиката от Хърватия - Испания, 1/8-финал, UEFA EURO 2020

източник: Sofa Score

В 10-ата минута дойде и първия точен удар в една от двете врати. Центриране на Коке от пряк свободен удар отдясно позволи на Аспиликуета да стреля, но Ливакович не беше затруднен и улови уверено. Три минути по-късно и Сарабия пробва мерника си, но топката не пожела да влезе във вратата на Хърватия.

Коке пропусна златен шанс да открие резултата, след като от няколко метра не успя фронтално срещу Ливакович да го преодолее, след като вратарят разколеба испанския атакуващ играч.

В 20-ата минута при опит да спре топката с крак в собственото си наказателно поле при върната топка от страна на Педри, Симон не успя да го стори и тя влезе в мрежата му, а Хърватия излезе напред в резултата. Хърватите бяха окрилени от това попадение и тръгнаха да атакуват, търсейки втори гол. Ковачич опита изстрел в 26-ата минута, топката обаче не намери целта.

Испания изравни след отлична атака в 38-ата минута на двубоя. Сарабия беше точен след канонада към вратата на Ливакович, а вратарят капитулира.
 

Gulliver/GettyImages
30 снимки

До почивката и двата тима опитаха да реализират, но Мората и Ребич не съумяха да се разпишат.

Испанците започнаха доста активно втората част. Това даде резултат и в 57-ата минута, Аспиликуета засече с глава пас отляво и матира Ливакович, за да изведе "Ла Фурия Роха" напред в резултата. Десет минути по-късно Хърватия пропусна да изравни резултата. Гвадриол стреля от десетина метра, но Симон се справи отлично със ситуацията.

Алваро Мората прати топката във вратата на Хърватия в 72-ата минута, но беше в положение на засада. С отлична атака, която не остави шансове на отбраната на Хърватия дойде и третият гол в тяхната врата, а точен беше Феран Торес.

В края на редовното време Хърватия стигна до равенството. Първо в 85-ата минута Оршич намали, а в добавеното време Пашалич се оказа на точното място и изравни, пращайки мача в продълженията.

Оршич в 92-ата минута стреля опасно, но топката мина над напречната греда. Четири минути по-късно невероятен пропуск на Пашалич лиши Хърватия от преднина, след като той от 3-4 метра беше разколебан от Симон, който се реваншира за първия гол на съперника.

Така дойде ред на испанците да нанесат два удара в рамките на 3 минути. Първо Мората се разписа в 100-ата минута, след като си овладя топката добре и стреля под гредата, а три минути по-късно Оярсабал не остави шанс на Ливакович и сякаш реши вече нещата в двубоя.

Будимир опита опасен удар в 106-ата минута, топката мина встрани от вратата на Симон. Десет минути по-късно Мората стреля чудесно, но Ливакович не позволи на топката да влезе в мрежата му за шести път тази вечер. В края на продълженията Олмо нацели гредата, а в крайна сметка Испания ликува като краен победител.

Хърватия - Испания 3:5
голмайстори: 1:0 Педри (20-автогол), 1:1 Сарабия (38), 1:2 Аспиликуета (57), 1:3 Феран Торес (78), 2:3 Оршич (85), 3:3 Пашалич (90+2), 3:4 Мората (100), 3:5 Оярсабал (103)

съставите на двата отбора:

Хърватия: Ливакович, Чалета-Цар, Брозович, Гвадриол, Влашич (84-Пашалич), Вида, Петкович (46-Крамарич), Ковачич (84-Будимир), Модрич (114-Иванушец), Ребич (67-Оршич), Юранович (74-Брекало)

Испания: Унай Симон, Аспикуета, Гая (82-Алба), Феран Торес (88-Оярсабал), Ерик Гарсия (72-Пау Торес), Сарабия (72-Олмо), Коке (82-Фабиан Руис), Мората, Бускетс (101-Родри), Лапорт, Педри

съдия: Джунейт Чакър