Селекцията на Италия постигна изключително голям успех в откриващия мач на UEFA EURO 2020. „Скуадра адзура” победи с 3:0 Турция като символичен гост в Рим на „Олимпико” и не остави никакви шансове на момчетата, ръководени от Шенол Гюнеш.

Първото полувреме във Вечния град не видя попадения, но Мерих Демирал си реализира автогол в 53-ата, за да поведе италианците напред. Чиро Имобиле удвои актива на Италия в 66-ата, а в 79-ата Лоренцо Инсиние подпечата успеха за „адзурите”. Южните ни съседи определено не оправдаха първоначалните очаквания за този мач, като тимът се беше прибрал сериозно в своята половина и дебнеше опонента си от Апенините на контраатака. През първата част на два пъти италианците имаха сериозни претенции към рефера Дани Макели за отсъждане на дузпа, но нидерландецът не посочи бялата точка и в двата случая. Вторият дори бе преразгледан след намесата на VAR, след като Доменико Берарди опита подаване вляво на наказателното поле към Имобиле, но топката спря в дясната ръка на Зеки Челик. Въпреки това, нарушение не бе отсъдено, което донякъде учуди футболната общественост.

Това определено не сполучи за "лунните звезди", които ще трябва да се надяват на много по-позитивни игри и резултати в оставащите си два мача от първата група, за да се надяват да прескочат този етап от надпреварата и да продължат към елиминационната фаза на UEFA EURO 2020. Италия, от своя страна, продължи чудесния си поход под ръководството на Роберто Манчини, като тимът няма загуба под негово ръководство и тимът продължава да се наслаждава на добрите игри, макар да не е считан за фаворитите за спечелване на трофея "Анри Делонe".

Така те логично заемат вече лидерската позиция в група „А” на UEFA EURO 2020, като тимът е с три точки. Другите два отбора в групата – Уелс и Швейцария, си дават спор на 12-и юни.

Turkey v Italy

източник: sofascore.com

Донякъде логично, първият шанс на "Олимпико" бе за "скуадра адзура". Доменико Берарди бе изведен вдясно в третата минута и той центрира от аутлинията за Чиро Имобиле, ала ударът на нападателя на Лацио не намери очертанията на вратата, пазена от Чакър - аут. Италианицте установи по-трайният контрол върху топката в хода на първия четвърт час, но опасности пред турската врата нямаше. Първата опасност за Италия дойде в 18-ата минута. Чиро Имобиле комбинира с Лоренцо Инсинье с двойно, а играчът на Наполи шутира, но опитът му отиде встрани.

В 22-ата минута Италия отново можеше да стигне до гол в тази среща. Джорджио Киелини получи центриране от корнер, изпълнен от Инсиние. Опитният бранител на Ювентус бе оставен абсолютно непокрит и стреля с глава, но с върха на пръстите си вратарят Чакър изби в ъглов удар.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

След 33 минути игра италианците разиграха добре по земя със смяна на позициите на своите футболисти. Доменико Берарди изведе зад защитата на Турция вляво Доменико Берарди. Той достави топката с елегантно центриране към Имобиле, чийто удар обаче бе неточен - аут. В самия край на първата част пък Доменико Берарди влезе в наказателното поле на турците и центрира, ала топката срещна дясната ръка на Зеки Челик. Реферът Дани Макели бе посъветван от VAR, но в крайна сметка играта продължи без дузпа за "скуадра".

В 51-ата минута прекалената амбиция на Италия да реализира гол можеше да доведе до такъв за турците. Жоржиньо сбърка при лош пас на Инсинье, а турците организираха контраатака. Топката се озова в Ченгиз Юндер, който стреля по диагонала от границата на наказателното поле. Ачерби опита да му попречи, но Донарума улови. Италианците реализираха първия гол на UEFA EURO 2020, но това стана благодарение на Мерих Демирал, който си вкара топката във вратата в 53-ата минута. Доменико Берарди бе видян вдясно и проби в наказателното поле на турците. Той финтира изключително красиво Умут Мераш и опита центриране, а Мерих Демирал с рамото си прати топката в собствената си врата - 1:0 за Италия. Това е исторически гол на Европейски първенства, след като за първи път откриващото попадение е автогол.

Голът принуди турците да търсят бързо изравняване, но първите минути след пасива си те грешаха изключително много при изнасянето на топката, но италианците не успяха да се възползват от нервността в играта на момчетата, водени от Шенол Гюнеш. В 66-ата символичните гости в мача стигнаха до второто си попадение. Те удвоиха своя превес чрез голаджията Чиро Имобиле. Леонардо Спинацола отправи силен удар посока вратата на Турция, но Чакър отрази. Проблемът за стража на турците бе, че прати топката право в краката на Имобиле, а нападателят на Лацио нямаше как да не пробие опеката му, след като Чакър бе още легнал на терена - 2:0 за Италия.

Изключително груба грешка на вратаря Чакър доведе до трети гол за Италия 11 минути преди края. Той подаде топката за Берарди, който пресече пред наказателното поле на символичните домакини. Веднага последва пас към Барела, а той продължи успоредно за Имобиле. Нападателят изведе вляво по наказателното поле Инсинье, а той с прецизен удар матира Чакър и покачи резултата за Италия - 3:0.

В добавеното време на срещата капитанът на турците Бурак Йълмаз можеше да върне един гол за своя отбор, но изящен шпагат на Джорджио Киелини в наказателното поле на Италия блокира опита на голмайстора на турците. На 16-и юни Италия играе с Швейцария, докато турците ще мерят сили с Уелс.

FT/  ТУРЦИЯ 0:3 ИТАЛИЯ  ► КЛАСИРАНЕ НА UEFA EURO 2020 

0:1 Мерих Демирал (53-автогол)

0:2 Чиро Имобиле (66)

0:3 Лоренцо Инсиние (79)

Рефер: Дани Макели /Нидерландия/

Стадион: „Олимпико” /Рим, Италия/

Стартови състави:

Турция: Угурджан Чакър – Зеки Джелик – Мерих Демирал, Чаалар Союнджу, Окай Йокушлу, Озан Туфан, Кенан Караман, Хакан Чааланолу, Юсуф Язаджъ, Умут Мераш, Бурак Йълмаз /к/

Селекционер: Шенол Гюнеш

Италия: Дж. Донарума – Джорджио Киелини, Мануел Локатели, Жоржиньо, Леонардо Спинацола, Лоренцо Инсиние, Доменико Берарди, Чиро Имобиле, Николо Барела, Леонардо Бонучи, Алесандро Флоренци

Селекционер: Роберто Манчини