Испания се промъкна към 1/2-финалите на UEFA EURO 2020, след като победи Швейцария след изпълнение на дузпи - 1:1 в редовното време (3:1 след изпълнение на дузпи). Автогол на Закария в 8-ата минута позволи на испанците да поведат. Шакири възстанови равенството с гол в 68-ата минута.  Швейцария остана с човек по-малко в 77-ата минута, след като за нарушение на Фройлер срещу Морено, той получи директен червен картон. В продълженията двата тима не вкараха попадения, а при дузпите по-точен мерник показа Испания. На 1/2-финал испанците ще се изправят срещу Италия на 6 юли.

Gulliver/GettyImages
90 снимки

Още във втората минута Швейцария организира опасна атака, но шутът на Шакири намери тялото на Торес и попадна в ръцете на Симон. 
 

Статистиката от двубоя Швейцария - Испания

източник: Sofa Score

Испания откри резултата с една от първите си опасности създадени пред вратата на Цубер. В 8-ата минута след центриране от корнер топката се оказа в Алба, който стреля остро, топката се отклони от Закария и се оплете в мрежата на швейцарската врата.

Момчетата на Луис Енрике изпълниха интересен пряк свободен удар в 17-ата минута, но ударът на Коке мина малко над напречната греда. Швейцария отвърна с опит за опасна атака няколко минути по-късно, но пасът на Шакири не стигна до Сеферович, който беше изпреварен от Симон.
 

Gulliver/GettyImages
52 снимки

Аспиликуета стреля към вратата на Зомер в 25-ата минута след центриране от корнер, но вратарят се справи умело със ситуацията.

Една от интересните ситуации пред вратата на Симон дойде в 34-ата минута. След центриране от корнер Аканджи стреля над вратата. До ситуацията се стигна след като Видмер спечели корнера. Пет минути по-късно Видмер не намерицелта, след като засече топката след центриране от корнер.

До края на първата част не паднаха нови голове и Испания се оттегли с гол аванс.

Швейцария започна активно втората част, но в първите минути стигна до няколко корнера пред вратата на Симон. Испанците имаха възможности чрез Коке. В 56-ата минута след центриране от корнер, Закария игра с топката, но кълбото мина встрани от вратата. 

Опасна атака за Испания. В 59-ата минута след пас от пряк свободен удар Феран Торес овладя добре кълбото, стреля, но Сеферович се справи и прати топката в корнер, а след изпълнението не се получи нищо опасно за вратата на Зомер.

Швейцария организира отлична атака в 64-ата минута, топката стигна до Цубер, който от няколко метра не успя да преодолее Симон, а вратарят съумя да избие в корнер. След центрирането не се стигна до опасност за испанската врата.

Четири минути по-късно Шакири възстанови равенството след грешка в отбраната на Испания.

В 77-ата минута на мача Фройлер получи директен червен картон за грубо влизане на играча в краката на Жерар Морено. Малко дискусионно решение на съдията Оливър. До края на редовното време Швейцария запази резултата и се стигна до продълженията.

Испания пропусна златен шанс, след като Морено получи отличен пас от Педри, но от няколко метра стреля встрани от вратата в 92-ата минута на двубоя. Девет минути по-късно Морено отново пропусна поредния си златен шанс, но от няколко метра Зомер го надигра. До края на първото продължение Морено направи куп пропуски, но вратарят на Швейцария отчая съперника.

След нулевите продължения дойде и времето да се изпълняват дузпи. От бялата точка за "кръстоносците" вкара само Гавранович, а за Испания точни бяха Олмо, Морено и Оярсабал.

Швейцария - Испания 1:1 ( 1:3 след изпълнение на дузпи)
голмайстори: 0:1 Закария (8-автогол), 1:1 Шакири (68), при дузпите - за Испания точни бяха Олмо, Морено и Оярсабал, за Швейцария - Гавранович

Ето и съставите на двата отбора:

Швейцария: Зомер, Видмер (101-Шер), Елведи, Аканджи, Закария (101-Мбабу), Емболо (23-Варгас), Фройлер, Сеферович (81-Гавранович), Родригес, Цубер (90-Фаснахт), Шакири (81-Соу)

Испания: Унай Симон, Аспиликуета, Лапорт, Сарабия (46-Олмо), Пау Торес (113-Тиаго Алкантара), Бускетс, Коке (90-Маркос Йоренте), Мората (54-Морено), Феран Торес (90-Оярсабал), Алба, Педри (119-Родри)

съдия: Майкъл Оливър