Палачът на България в баражите за класиране на ЕURO 2020 – Унгария, изстрада своя миг и се докопа до финалите по най-драматичния начин. “Маджарите” спечелиха финалния плейоф срещи Исландия у дома с 2:1, но победата дойде по инфарктен начин в продължението на срещата.

Унгария губеше в резултата до 88-ата минута, когато резултатът бе изравнен за 1:1, а дълбоко в продължението домакините имаха късмета да се разпишат за втори път и така да намерят място на европейските финали догодина.

Гилфи Сигурдсон даде изненадваща преднина за исландците още в 11-ата минута след груба вратарска грешка. Домакините все пак показаха характер и търпение и успяха да обърнат нещата в своя полза само в рамките на четири минути. Първо Лоик Него изравни, а победния гол реализира Доминик Сабослай.

Така Унгария се класира за финалите, където попада в „групата на смъртта”, заедно с Поругалия, Франция и Германия. Като домакин на шампионата на Стария Континент, Унгария ще бъде домакин в два от двубоите си от груповата фаза.

Първата ситуация в мача бе в полза на гостите от Исландия и дойде след изпълнение на статично положение. След центриране от корнер, Паласон се пласира добре и стреля с глава, но ударът бе твърде слаб и не затрудни вратаря на домакините, който с лекота улови.

Петер Гулаши обаче сгреши фатално в 11-ата минута, когато исландците стигнаха до пряк свободен удар почти до границата на наказателното поле, отдясно по атаката на гостите. Зад топката застана опитният Гилфи Сигурдсон. Халфът на Евертън стреля точно, но не много силно. Гулаши опита да улови топката, но след като игра с нея я изпусна зад голлинията и така Исландия изненадващо поведе още в началото на срещата. Това бе гол номер 25 за Сигурдсон с фланелката на националния тим на Исландия.

Въпреки студения душ още в първите минути, тимът на Унгария трудно отговори на предизвикателството. Атаките на домакините бяха твърде мудни и въпреки че унгарците владееха повече топката, то с нищо не затрудняваха дисциплинирания тим на скандинавците.

Едва в 22-та минута пред тима на Унгария се откри добър шанс, но той бе пропилян от защитника Орбан. След центриране от корнер, той бе оставен абсолютно непокрит, но така и не успя да преодолее противниковия страж.  

В последната минута на първата част Сабослай пробва късмета си с далечен удар от фал. Той стреля мощно по земя, топката рикошира в противников състезател и принуди стража на гостите Халдорсон да показва класа. Вратарят плонжира и да избие топката с ръка.

В продължението на полувремето гостите можеха да ударят отново, но този път Петер Гулаши се справи с удара на Гилфи Сигурдсон и запази надеждите на своите.

Унгария - Исландия, бараж за EURO 2020

източник: БТА

Втората част на „Пушкаш Арена” започна с очакван натиск на домакините, които имаха нужда от пълен обрат, за да се класират за финалите догодина. Само шест минути след подновяването на играта дойде и първият шанс за тях, но късметът се усмихна на гостите. След удар на Адам Шалай към вратата на Исландия, топката рикошира и прати в грешната посока вратаря Халдорсон, но за негово щастие коженото кълбо не попадна в рамките на вратата.

Обратът за Унгария започна само две минути преди края на редовното време. Това се случи след кошмарна грешка в отбраната на Исландия, която до този момент действаше безупречно. След поредната атака към вратата на гостите, защитник на исландците опита да изчисти топката, но вместо това я прати в крака на свой съотборник. Коженото кълбо рикошира, за да изведе на голова позиция Него, който от няколко метра не сгреши.

Окрилени от гола, домакините увеличиха натиска, а това пречупи исландците във втората от четирите минути добавено време. Доминик Сабослай ознаменува добрата си игра с отличен гол. Халфът на Унгария овладя в собствената си половина и след близо 50-метров рейд между  футболистите на гостите, с техничен удар попари надеждите на островитяните, пращайки своя тим на европейските финали.

FT / УНГАРИЯ – ИСЛАНДИЯ 2:1

0:1 Сигурдсон 11', 1:1 Него 88', 2:1 Сабослай 90+2'

Стадион: „Ференц Пушкаш”, Будапеща

Рефер: Бьорн Кайперс (Нидерландия)


Унгария (3-5-2): Гулаши – Фиола, Орбан, Шалай – Ботка, Калмар, Наги, Сабослай, Холендер -  Салай, Шалай

Селекционер: Марко Роси

Исландия (4-4-2): Халдорсон – Магнусон, Арнасон, Сигурдсон, Паласон – Гудмундсон, Сигурдсон, Гунардон, Сигурйонсон – Финбогасон, Бярнасон

Селекционер: Ерик Хамрен