Националният отбор по футбол на Италия не изигра най-добрия си мач в евроквалификациите, ала все пак успя да запише 4-а поредна победа в група J. На „Алианц Стейдиъм” в Торино възпитаниците на Роберто Манчини трябваше да обръщат Босна и Херцеговина от 0:1 до 2:1, за да защитят лидерската си позиция.

„Скуадра адзура” представи много постна продукция преди почивката, в която влезе с пасив в резултата след попадението на Един Джеко. Много красиво изпълнение на Лоренцо Инсиние в самото начало на втората част и решителен гол от Марко Верати в нейния край изпълниха с радост тифозите по трибуните.

По този начин италианците запазиха преднината си от три точки пред Финландия, който от своя страна завоюва трета поредна победа след 2:0 като гост на Лихтенщайн. Изключително интересен се оказа третият мач от групата, в който Армения успя да победи Гърция навън с 3:2.

Босненците идваха с мисия да се реваншират за поражението с 0:2 от Финландия преди 3 дни и успяха да удържат под ранния натиск на Италия, който доведе до единичен и не чак толкова чист шанс пред Фабио Куалярела. Босна загатна за капацитета си при контраатаките в 18-ата минута, когато Един Вишчъ беше на точното място, за да засече. Единствено самоотверженият шпагат на Леонардо Бонучи предотврати нещо по-сериозно.

Домакините явно не си извадиха необходимите изводи и в 32-ата Босна смълча домакинските фенове. Муамед Бешич много красиво с пета продължи топката за Един Вишчъ отдясно, който се вряза в наказателното поле. На метър от аутлинията крилото центрира по земя, за да намери Джеко пред опразнената врата – 0:1.

До почивката вратарят на босненците Ибрахим Сехич само веднъж трябваше да се намесва по-сериозно. Това се случи в 41-ата минута, когато Куалярела нанесе изстрел от около 15-16 метра и може би вярваше, че ще успее да порази долния десен ъгъл. Сехич с чудесна спасяване изби в корнер.

Второто полувреме започна с тактическа рокада за Италия, като Куалярела отстъпи мястото си на Федерико Киеза. Това доведе до промяна в постройката на „скуадрата”, но не тя беше решаваща за изравняването на резултата. То стана факт в 49-ата минута след заучено изпълнение на ъглов удар отдясно по атаката. Федерико Бернардески насочи центрирането си към дъгата, където Лоренцо Инсиние имаше цялото време на света, за да се нагласи за изстрел. В много случаи тези изпълнения не се получават, но не и тази вечер – неаполитанецът нанесе гръмотевично воле към близкия ъгъл, а заради купа от тела вратарят Сехич просто изгледа как топката опъва мрежата до скъсване – 1:1.

Босненците моментално отвърнаха с опасности пред вратата на Салваторе Сиригу. В 55-ата минута стражът на Торино трябваше да отбива опасен шут на Елвис Шарич по диагонала. Само две по-къссно Вишчъ се озова на голова позиция пред вратарското поле, а Сиригу отново беше блестящ.

Във финалните минути Италия затегна обръча пред вратата на съперника, макар и да не стигна до кой знае какви възможности. Оказа се, че момчетата на Манчини имат нужда само от една, за да отмъкнат трите точки. В 86-ата минута Инсиние получи топката отляво и се спусна, за да се надиграва един на един с крайния бранител. Нападателят влезе в пеналта и с пас по тревата намери Верати на около 9-10 метра спрямо вратата. Халфът на ПСЖ нанесе не много силен, но изключително добре насочен шут към долния ляв ъгъл. Вратарят на Босна тук можеше да претенции към Ермин Бичакчич, който реши да се предпази от евентуален по-силен шут и позволи на топката да мине покрай него – 2:1.

В класирането Италия води с 12 точки, докато Финландия има 9 на сметката си и заема втора позиция. Босна и Херцеговина се намира на предпоследното 5-о място с 4 пункта, колкото има и Гърция.

Група J, класиране:

1. Италия 4 4 0 0 13:1 12 т.

2. Финландия 4 3 0 1 6:2 9 т.

3. Армения 4 2 0 2 7:6 6 т.

4. Гърция 4 1 1 2 6:8 4 т.

5. Босна 4 1 1 2 5:7 4 т.

6. Лихтенщайн 4 0 0 4 0:13 0 т.