Европейското първенство по футбол бе изключено от забраната спрямо Русия, препоръчана от Международната антидопингова агенция (УАДА), след като обвини Москва във фалшифицирането на лабораторни данни, предадени на разследващите, съобщи източник на агенцията.

Източникът, който пожела да запази анонимност, заяви пред АФП, че Европейските първенства не били "голям международен форум и Световно първенство", така че отпаднали от четиригодишната забрана от спортни мероприятия на Русия, препоръчана от Комисия към УАДА във вторник. 

Руският град Санкт Петербург ще приеме четири двубоя от шампионата през следващата година.

Междувременно, МОК порица Русия за "умишленото" манипулиране на данни, което доведе до препоръките от страна на антидопинговите президенти за четиригодишна забрана на страната. 

"МОК ще подкрепи най-тежките санкции срещу всички отговорни лице за тази манипулация. Според изявлението на Международния олимпийски комитет, докладът не индикира нередности от спортното движение в това отношение, в частност Руският олимпийски комитет и неговите членове.

"В този контекст, МОК приветства възможността, предложена от УАДА към руските атлети да се състезават „там, където могат да покажат, че не са замесени по никакъв начин с несъответствията". 

Препоръката за четиригодина забрана дойде, след като разследващи на УАДА изследваха данни, предадени през януари от Московската лаборатория. Съдбата на Русия ще стане ясна на среща на Изпълнителния комитет на 9 декември в Париж. /БГНЕС