Футболната асоциация на Англия може да се окаже с над 50 милиона паунда по-богата, ако отборът стори чудото и спечели титлата на Евро 2016. Това показаха сметките на колегите от английските медии.

Още докато вървяха квалификациите за турнира, УЕФА реши да увеличи наградния му фонд до 233 милиона паунда. Това е с 50 процента повече отколкото за форума в Полша и Украйна отпреди 4 лета.

Само с факта, че се класираха за груповата фаза „трите лъва“ си гарантираха 6,2 милиона паунда от въпросния награден фонд. Точно толкова взимат всички тимове, които не успеят да се класират за фазата на елиминациите.

Всяка победа в група В ще донесе на Англия допълнителни 770 хиляди паунда, докато равенството се премира с 385 хиляди. ФА ще получи допълнителни 1,2 милиона паунда, ако тимът стигне до 1/8-финалите и още 2 милиона, ако момчетата на Рой Ходжсън се преборят за място сред най-добрите 8 отбора. Полуфиналът е равносилен на още 3,1 паунда, а шампионът в турнира прибира още 6,2 милиона (за загубилия финалист премията е в размер на 3,9 милиона).

Това означава, че ако „трите лъва“ победят във всичките си мачове, те ще си тръгнат с малко над 21 милиона паунда към дома. Останалата част от приходите за ФА идват от бонусите, които производителят на екипировката Найк е обещал, както и от продажбата на фланелки и други фен артикули. Спортният концерн така или иначе плаща по 25 милиона паунда на година. Наблюденията върху пазарът показва, че в годините, когато Англия продължава далеч на Световно или Европейско първенство, продажбите на фланелки скачат двойно – от 1 милион до 2 милиона на година. Това означава, че триумф във Франция може да донесе допълнителни 10 милиона паунда.

Знае се също така, че селекционерът Рой Ходжсън има доста изгоден договор с редица бонуси при достигане на определени резултати. Той вече получи сериозна премия за безупречния рейд в квалификациите, а сега може да увеличи приходите си значително.