Плеймейкърът на испанския национален отбор Андрес Иниеста призна, че изпитва тъга от факта, че вече няма до себе си съотборници като Шави Ернандес и Чаби Алонсо.

Триото имаше ключова роля в последните три големи триумфа на „ла фурия“ - европейските титли от 2008 и 2012, както и световната от 2010. Шави и Алонсо обаче се оттеглиха след крушението на Мондиал 2014, където испанците дори не успяха да прескочат групата си. Така в тяхното отсъствие диригентската палка в центъра на терена минава еднолично в ръцете на Иниеста.

„Определено Шави и Чаби Алонсо ми липсват. И двамата бяха страхотни фигури за испанския футбол. Изкарахме чудесни години заедно, спечелихме редица трофеи по целия свят“, каза Иниеста.

„Ако трябва да говоря за Шави, не знам откъде да започна дори. Беше привилегия да играя заедно с него в Барселона и националния отбор. Бяхме много сигурни в това къде ще бъде другият на терена. Дори не трябваше да се гледаме.“

„Шави и Чаби дадоха своя принос. За жалост, всеки трябва да се откаже един ден. Играчи с техните качества не се появяват просто ей така. Да, мога да кажа, че имаме огромен списък от футболисти, измежду които треньорът да избира. Това е добре за испанския футбол като цяло“, добави още Иниеста.

Испания стартира надпреварата в група D с мач срещу Чехия на 13 юни. Другите два отбора в групата са Хърватия и Турция.