2016-та може да е годината на Кристиано Роналдо. Може да бъде и на Антоан Гризман.

А със сигурност е годината на Марк Клатенбърг.

Английският арбитър получи шанс да ръководи финала на UEFA Euro 2016, след като през май вече свири финала за ФА Къп и финал в Шампионската лига.

Клатенбърг застана пред официалните канали на УЕФА, за да сподели очакванията си, мислите и чувствата преди Португалия-Франция в неделя в Париж.

"Ако някой ми беше казал, че ще свиря всички тези финали, щях да му кажа, че се шегува."

"Беше невероятна, невероятна година. Всеки рефер започва с някакви цели, а моята беше да ръководя финал на ФА Къп. Дори в най-смелите си мечти не мислех за финал в Шампионската лига. Но това се случи тази година," призна Клатенбърг.

"За мен да ръководя финала, да представлявам останалите 17 рефери тук, които вдигнаха летвата много високо, това е огромна чест," каза още той.

Той отчете важността на оценките, които получава от Пиерлуиджи Колина, за това да опознава по-добре работата и отборите и начина им на работа.

"Подготвям се много, гледам мачове, преди финала в Шампионската лига гледах много мачове на Реал и Атлетико. Но при тях беше лесно, те играят редовно помежду си. А за последно Франция и Португалия са играли само контроли. Сега е финал, различно е, Португалия нямаше успех в 90 минути до преди полуфинала. Франция се справи страхотно в полуфинала например. Но и двата отбора искат да спечелят финала. Аз не гледам резултатите, гледам други неща. Утре ще седнем, ще разгледаме много от детайлите, които могат да ни помогнат да вземем по-добрите решения в дадени ситуации."

Клатенбърг отчете и заслугите на останалите рефери в своя екип. "Реферът е толкова добър, колкото е екипът му, колкото е здрава най-слабата му връзка," отчете той. "Утре ще посетим стадиона, за да усетим нещата. Да знаем какво да очакваме, преди стадионът да се напълни."

"Всички знаем, че това е финал, важен финал. Ще се опитам да придобия всичката информация, която мога, за да постигнем най-добрия възможен резултат в неделя."

"Атмосферата на този турнир е фантастична. Имаше доста изненади, отбори, от които не очаквахме такова представяне. Това още повече вдигна стандарта. Когато излезем на стадиона в неделя, ще е същото, както в другите финали, трябва да контролираме емоциите си. Да, ще е по-специално, защото Франция играе на своя стадион, но ние трябва да контролираме всичко, да сме концентрирани върху предстоящите 90 минути и да направим най-доброто, което можем."

"Не мисля, че този мач е като всеки друг. Това е финал. Един рефер получава такъв шанс веднъж на четири години. Така че е специално. Но когато започнат тези 90 минути, трябва да си сигурен, че екипът ти е концентриран. В Шампионската лига дори не бяха 90 минути. Ти можеш единствено да контролираш себе си, трябва да си спокоен, събран, тогава и футболистите ще се държат така около теб. Ако си нервен, те го усещат и не е правилно да се усещат такива неща по време на финала.

Клатенбърг призна, че се надява всички инструкции, които треньори и футболисти са получили преди старта на Европейското, да са били полезни."

"Никога не мисля друго, искам само да отсъдя правилно. Показвам това, което смятам, че е правилно. И моят екип е така. Мисля, че в момента се намираме в добро физическо състояние, за да сме на нужните позиции. В края на мача, ако не съм повлиял на резултата, ако сме отсъдили повечето неща правилно, тогава ще сме щастливи. Надяваме се, че ще се справим толкова добре, колкото отборите, и няма да повлияем на спектакъла. Защото това е целта - да стане страхотен спектакъл за наблюдаване."

"Все още стоя тук, мисля си, "О, Господи, в неделя е финалът на Европейското!" И преди финала в Шампионската лига, в дните преди това, всичко ми се струваше нереално, но когато дойде мачът, 30-40 минути преди това ме връхлетя мисълта, колко е голям мачът. И сега, с този мач в неделя, един от най-големите в света, това ще е нещо, с което ще се гордеем аз и семейството ми. Мечтата ми като момче най-после ме доведе до някъде, знам, че всички се гордеят с мен. Това да изляза с Португалия и Франция в неделя, ще означава, че всичко, което съм пожертвал дотук за кариерата си, си е струвало."