Полша и Португалия ще се сблъскат тази вечер в опит да се класират на полуфинал на Евро 2016. Поляците за първи път са на тази фаза от надпреварата, а Португалия вече шесто поредно европейско първенство стига до четвъртфиналите. Левандовски срещу Роналдо. Качеството е гарантирано.

Всъщност двамата са свързани не само от невероятните футболни качества, които притежават. Свързани са от един генуезец, който от много векове разделя света. Христофор Колумб! През известно време се появява някой, който вдига ръка и претендира за рождено място на знаменития мореплавател. Когато обаче става въпрос за моряци, португалците винаги имат какво да кажат. И до днес в Лисабон някои виждат Колумб, като шпионин, който да отдалечи испанците от богатите азиатски пазари.

От 2010 г. историците дискутират една интересна теория на португалски професор, според която Христофор Колумб е бил син на Ладислав трети – полски крал, който според историята е разпънат на кръст през 1444 г. Но има и втори вариант на историята, който свързва Левандовски и Роналдо: краля е избягал от османците и се е скрил на остров Мадейра, където 500 години по-късно се ражда Кристияно Роналдо. Там полския крал се е оженил за местна жена и от това се е появил наполовина португалец наполовина поляк – може би Христофорао Коломбовски.